Suomen Seniorihoivan asiakas Tampereella: ”Onnea on aina sama avustaja”

Suomen Seniorihoiva käynnisti toimintansa Tampereella syyskuussa. Yhtiön Tampereen toimintoja luotsaava Milja Hänninen kertoo, että sekä työntekijät että asiakkaat ovat olleet hämmästyneen ilahtuneita palvelun kiireettömyydestä ja siitä, että asiakkaan luona käy aina sama avustaja. Kiitosta on saanut myös palvelun kokonaisvaltaisuus.

TEKSTI: Rita Jussila
KUVAT: Laura Tammisto

Suomen Seniorihoiva Tampere – Milja Hänninen - Asiakastarinat

Milja tekee töitä ikäihmisten hyvinvoinnin eteen määrätietoisesti ja suurella sydämellä.

Sairaalamaailmassa aiemmin työskennellyt Hänninen pitää nykyisessä työssään erityisen kiehtovana sitä, että asiakkaalle on aina aikaa.

– Tutustun mielelläni ihmiseen ja kuuntelen hänen tarinansa. Hienotunteisuus ja empaattisuuskin on tärkeää. Mennään asiakkaan ehdoilla ja osoitetaan hänelle arvostusta. Olen kiitollinen, että olen saanut niin lämpimän vastaanoton kaikilta ikäihmisiltä, joiden luona olen käynyt, Milja Hänninen kertoo.

– Erityisesti näin korona-aikaan on tärkeää, ettei ketään jätetä aivan yksikseen. Ikäihmisten yksinäisyys on hyvin yleistä ja jo pelkästään juttuseuran saaminen voi kohentaa elämänlaatua merkittävästi.

Sairaanhoitajan koulutuksen lisäksi Hänninen on suorittanut sosiaali- ja terveysalan johtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, joka tukee hänen työtään senioripalvelun luotsaamisessa. Hänninen uskoo, että yhteistyö julkisen ja yksityisen sektorin välillä tulevaisuudessa vahvistuu.

"Ikäihmiset ovat tehneet jo oman osansa yhteiskunnan eteen ja nyt on meidän vuoromme auttaa heitä."

– On selvää, että kuntien kantokyky ei riitä vanhusväestön tarpeista huolehtimiseen. Ikäihmiset ovat kuitenkin tehneet jo oman osansa yhteiskunnan eteen ja nyt on meidän vuoromme auttaa heitä. Parhaimmillaan julkinen ja yksityinen sektori tekevät yhteistyötä ja täydentävät toisiaan, jotta asiakkaalle löydetään paras hoivaratkaisu, Hänninen pohtii.

”Voiko kiireetöntä kotihoitoa oikeasti olla olemassa?”

Hänninen on rekrytoinut jo useita työntekijöitä palvelemaan tamperelaisia ja pirkanmaalaisia asiakkaita. Työntekijöiden taustat ovat erilaisia ja asiakkaalle etsitään aina hänen tarpeisiinsa ja toiveisiinsa parhaiten sopiva avustaja. Jos työtehtävät vaativat sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutusta, on avustaja useimmiten lähihoitaja tai sairaanhoitaja.

Kaikkiin työtehtäviin ei kuitenkaan vaadita alan koulutusta, vaan oikea asenne, terve maalaisjärki ja aito halu työskennellä ikäihmisten parissa riittävät. Rekrytointiprosessi on tarkka. Yhtiö perehdyttää työntekijänsä tehtäviin.

"Usein kysytään, voiko avustaja todellakin tehdä sekä kodinaskareita että auttaa suihkussa. Kyllä voi."

Hännisen mukaan sekä työnhakijat että asiakkaat ovat ihmetelleet, miten on mahdollista, että Suomen Seniorihoivasta paikalle tulee aina sama avustaja. Samoin on ihmetelty, onko vanhanajan kiireetöntä kotihoitoa todellakin vielä olemassa.

– Usein myös kysytään, voiko avustaja todellakin tehdä sekä kodinaskareita että auttaa suihkussa. Kyllä voi. Meillä asiakasta kohdellaan ihmisenä ja hänen tarpeisiinsa vastataan kokonaisvaltaisesti. Nimeämme jokaiselle asiakkaalle oman avustajan tai avustajatiimin, jos asiakkaan luona käydään esimerkiksi päivittäin, Hänninen kertoo.

Aktiivista harrastamista asiakkaan kanssa

Anne Kuivasmäki on ensimmäisiä Suomen Seniorihoivan Tampereelle rekrytoimia avustajia. Anne on työuransa aikana ehtinyt työskennellä muun muassa matkailualalla, myyntitehtävissä ja tilitoimistoyrittäjänä.

Uteliaisuus elämään, halu kehittää itseään ja sosiaalinen luonteenlaatu on kuljettanut Annea erilaisiin ihmisläheisiin tehtäviin. Eläkearkensa aktiivinen ja energiaa pursuava Anne päättikin vaihtaa monipuolisiin avustajan tehtäviin Suomen Seniorihoivassa. Aikaa jää kuitenkin miehen kanssa yhdessä hankitun hirsimökin remontointiin.

Suomen Seniorihoiva Tampere – Avustaja Anne ja Milja Hänninen

Suomen Seniorihoivan tiimissä tehdään töitä hyvällä mielellä ja kiitollisuudella. Merkityksellisestä työstä saa iloa myös itselleen.

– Jäin toukokuussa eläkkeelle Tampereen Ammattikorkeakoulusta ja mietin, että tässäkö tämä nyt on? Minun luonteelleni ajatus ei sopinut ollenkaan, ja lähdin heti työn etsintään. Facebookista löysin Suomen Seniorihoivan, pääsin Miljan haastatteluun ja sain työpaikan. Minut perehdytettiin tehtäviini ja sain ihanan asiakkaan, Anne kertoo.

Anne Kuivasmäki käy asiakkaamme Jaakko Ylisen ja hänen vaimonsa Ullan luona useita kertoja viikossa muutaman tunnin kerrallaan. Hänen tehtäviinsä kuuluu asiakkaan harrastuksien tukeminen, seuranpito, ulkoilu ja arjen askareissa avustaminen.

– Pelaamme Jaakon kanssa yhdessä pelkkistä, treenaamme Parkinson-yhdistyksen kuntosalilla, ulkoilemme ja syömme yhdessä lounasta. Olemme käyneet jopa laulamassa karaokea. Arki yhdessä on parasta, Anne iloitsee.

Suomen Seniorihoiva Tampere - Asiakastarinat – Kiireetön kotihoito

Avustajan lisäksi asiakkaitamme käy aika ajoin tervehtimässä palvelukoordinaattori. Tässä Jaakko leipoo piparkakkuja Miljan avustuksella, ensimmäistä kertaa sitten lapsuuden.

– Hienoin tunne on se, kun huomaa, että voi aidosti ilahduttaa asiakasta ja tehdä hänen arjestaan parasta mahdollista. Silloin voi kokea myös itsensä tarpeelliseksi. Suosittelen avustajan tehtäviä lämpimästi kaikille, jotka kokevat toisten auttamisen sydämen asiakseen ja saavat siitä iloa myös itselleen, Anne kannustaa.

Arkeen tuli suuri muutos

Asiakkaan puoliso Ulla Ylinen on itse ammatilliselta koulutukseltaan terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja. Hän on työskennellyt hoitotehtävissä sekä yksityisellä että julkisella puolella. Eläkkeelle jäänyt Ulla huolehtii Parkinsonin tautiin sairastuneesta miehestään. Avustajan tuki auttaa pariskuntaa arjen järjestelyissä ja mahdollistaa omaa aikaa myös puolisolle.

Suomen Seniorihoiva Tampere – Henkilökohtainen avustaja Anne

Seurallinen ja mukaansatempaava Anne tuo asiakkaan arkeen iloa ja valoa.

– Anne on reipas ja mukaansatempaava ihminen, joka tietää, miten kanssaihmisen mieltä piristetään. Olemme niin tyytyväisiä, että olemme saaneet hänet avustajaksi. Mieheni ei tarvitse varsinaista hoidollista avustamista, joten avustajalla ei tarvitse olla terveydenhoitoalan koulutusta. On myös hieno asia, että avustajat eivät vaihdu jatkuvasti, vaan meillä käy aina sama tuttu ja turvallinen ihminen, Ulla summaa.

Ulla Ylinen löysi Suomen Seniorihoivan omaishoitajien infotilaisuudesta syksyllä.

– Milja Hänninen tuli infoon kertomaan Suomen Seniorihoivan palveluista, ja siitä se sitten lähti liikkeelle. Meidän elämäämme tuli suuri muutos. Puolisoni pääsee nyt aktiivisesti harrastamaan lajeja, joista hän pitää ja jotka ovat kunnon ylläpitämisen kannalta tärkeitä.

Ulla ja Jaakko muuttivat äskettäin kaupungin keskustan ulkopuolelle luonnonläheisempään paikkaan.

Suomen Seniorihoiva Tampere - Asiakastarinat – Asiakas

Jaakko ulkoilemassa Annen kanssa uuden kodin järvimaisemissa, luonnon helmassa.

– Järvi ja luonto on nyt lähellä, se on meille tärkeää. Jaakon on myös helpompi ulkoilla täällä, kuin kaupungissa.

40 vuotta nukkekotiharrastusta

Milja Hänninen kokee työnsä parhaaksi puoleksi sen, että pystyy luomaan sellaisia asiakassuhteita, joissa asiakas kokee aidosti, että hänestä välitetään.

– Jokaisella seniorilla on oma arvokas elämäntarinansa. Kunnioitamme jokaisen yksilöllisyyttä ja omia valintoja. Ihailen monen ikäihmisen taitoa olla rohkeasti oma itsensä. Muiden mielipiteistä ei tarvitse välittää, Hänninen toteaa.

Yksi Suomen Seniorihoivan Tampereen asiakkaista on vuonna 1936 syntynyt Anja-rouva. Juttua tehdessämme käymme vierailulla hänen kodissaan ja tutustumme samalla hurmaavaan nukkekotiin, jonka sisustusta Anja on rakkaudella rakentanut ja vaalinut jo 40 vuoden ajan.

Suomen Seniorihoiva Tampere - Nukkekoti - Asiakastarinat

Kuvaajammekin ihastuu pieteetillä rakennettuun nukketaloon, jonka jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu. Jokainen esine houkuttelee ikuistamaan itsensä. Vehnäjauhot ovat omissa pusseissaan, pannulaput järjestyksessä. Lattialle on harkitun huolimattomasti jätetty Guccin kassi ja kengät.

Nukkekodista löytyy tietysti myös Aamulehti, muita sanomalehtiä ja valokuvia. Keittiössä on leivottu rinkeleitä ja kodin lapset ovat opetelleet lukemaan Aapiskukkoa tavaamalla. Muumitkin ovat päässeet kodin asukkaiksi ja talouteen kuuluu myös useita lemmikkieläimiä. Nukkeväkeä on eri-ikäisiä ja kokoisia, vauvasta vaariin. Ihasteltavia yksityiskohtia tuntuu riittävän loputtomiin.

Suomen Seniorihoiva Tampere - Asiakastarinat - Nukkekoti - Kiireeton kotihoito

– Jotkut ovat ihmetelleet harrastustani, mutta minä en ole muiden puheista välittänyt. Nukkekoti on minun juttuni. Ajan saatossa olen hankkinut sinne uusia tavaroita. Aikoinaan tein paljon hyviä löytöjä varsinkin Tukholmasta ja Helsingistä. Aina kun olen ollut jossain liikkeellä, olen katsellut ympärilleni miettien, mitä kivaa löytäisin nukkekotiin, Anja-rouva kertoo.

"Minulla on hyviä ystäviä, joilta saan tarvittaessa apua, mutta Suomen Seniorihoivan ansiosta ystäviä ei tarvitse aina vaivata. Avustaja on minulle apuna siivouksessa ja muissa kodin askareissa tarpeen mukaan", kertoo Anja-asiakas.

Taitavana käsistään Anja on myös itse askarrellut nukkekotiin tavaroita. Hän on päällystänyt nojatuolin, tehnyt servettejä ja lahjapaketteja sekä tuunannut matkamuistonukeista upeita entisajan asukkaita taloon.

Suomen Seniorihoiva Tampere - Nukkekoti - Asiakastarinat

Tamperelaissyntyinen Anja on asunut elämänsä aikana pitkään Helsingissä ja Tukholmassakin. Eläkkeellä ollessaan hän päätti muuttaa takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa. Suomen Seniorihoivan hän löysi lehti-ilmoituksen perusteella. Rouva näyttää ikkunalaudalla olevaa ilmoitusta, jonka hän on säilyttänyt.

– Minulla on hyviä ystäviä, joilta saan tarvittaessa apua, mutta Suomen Seniorihoivan ansiosta ystäviä ei tarvitse aina vaivata. Avustaja on minulle apuna siivouksessa ja muissa kodin askareissa tarpeen mukaan.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua.

Suomen Seniorihoiva - asiakastarinat - kiireetön hoiva

Mikäli sinulle heräsi mitä tahansa kysyttävää kiireettömästä kotihoidosta tai mistä tahansa muusta, vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin.

Yleistä tietoa hoivapalveluistamme löydät täältä.

 

Asiakaspalvelu:
010 324 9000
info@suomenseniorihoiva.fi

 


 

Ota meihin yhteyttä

Täytä oheinen lomake tai soita suoraan asiakaspalveluumme, niin autamme sinua.

Soita 010 324 9000

 

 

 

Kiireettömät hoivapalvelumme hinnoitellaan tuntiperusteisesti ja palvelukohtaisesti. Tuottamamme hoiva- ja kuntoutuspalvelut ovat arvonlisäverottomia ja perustuvat aina kirjalliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Liitämme aina yksityiskohtaisen hinnaston hoito- ja palvelusuunnitelman liitteeksi. Meillä käy myös palveluseteli, jonka arvo määräytyy tapauskohtaisesti. Lisätietoa hoito- ja kuntoutuspalveluiden hinnoittelusta löydät hinnastosivulta.

Lue lisää

 

Palaa takaisin tietopankkiin:

Tietopankki

Palaa takaisin yleiskategoriaan:

Asiakastarinat

Jaa julkaisu ystävillesi ja tutuillesi alla olevista sosiaalisen median -painikkeista.

 

Lue lisää aiheesta:

Jouko Pesonen: ”Valitsin Suomen Seniorihoivan kiireettömän palvelun”

Ikäihmisten hoivassa tärkeintä on turvallisuus ja seniorin kokonaisvaltainen huomioiminen. Tämän mahdollistaa kiireetön palvelu ja aito, välittävä läsnäolo. Lue, miksi Jouko valitsi Suomen Seniorihoivan.

Saarenheimo: "Ikäihmisen mielenterveysongelmat tulisi tunnistaa ja hoitaa oikein"

Yksinäisyys, masennus ja erilaiset mielenterveydelliset ongelmat vaivaavat monia ikäihmisiä. Psykoterapeutti Marja Saarenheimon mielestä asian edessä ei kuitenkaan tarvitse olla voimaton, vaan tehtävissä on paljonkin.

Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee sarkopeniaa

Lihaskuntoharjoittelu on paras keino ennaltaehkäistä ja hidastaa elimistön rappeutumista varsinkin lihaksissa ja luissa, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri, sisätautiopin dosentti ja erikoislääkäri Jan Sundell.

Kiireetön kotihoito luo turvaa muistisairaalle

"Kiireetön ja turvallinen kotihoito on kokonaisvaltaista välittämistä. Se huomioi liikunnan, ravitsemuksen, ehkäisee kaatumisriskit ja pitää huolta lääketurvallisuudesta", kertoo palvelupäällikkö My Sundelin.

Seniorihoivaa seuranpidosta sairaanhoitoon

"Seniorihoiva voi olla kaikkea seuranpidosta sairaanhoitoon. Parhaimmillaan asiakas voi saada kaiken samalta tiskiltä", kertoo Suomen Seniorihoivan palvelupäällikkö johtaja My Sundelin.