Vanhusten viriketoiminta – ideoita arkeen

Monipuolinen vanhusten viriketoiminta synnyttää iloa ja onnistumisen tunteita

Ikääntyessä kohtaamme paljon elämänmuutoksia, jotka vaikuttavat olosuhteisiimme ja toimintatapoihimme. Sairaus, liikuntarajoite, yksinäisyys tai läheisen menettäminen voivat vaikeuttaa uusien asioiden pariin hakeutumista ja alentaa mielekkyyden kokemusta. Useat ongelmat, jotka liitetään helposti vanhenemiseen tai sairastumisesta johtuviksi, voidaan ehkäistä oikeanlaisella viriketoiminnalla. Viriketoiminta on yhtä aikaa ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa toimintaa, joka parantaa elämänlaatua ja ylläpitää toimintakykyä.

Mielekkään toiminnan ja stimulaation puute aiheuttaa tutkitusti levottomuutta, ahdistuneisuutta, masennusta ja apatiaa, jotka johtavat fyysisen ja psyykkisen terveydentilan heikkenemiseen. Järjestämme laadukasta ja kiireetöntä viriketoimintaa ikäihmisille heidän tarpeitaan ja toiveitaan kunnioittaen, jotta heidän elämänsä olisi laadullisesti hyvää ja mielekästä.

Suomen Seniorihoiva - Vanhusten viriketoiminta ideoita - ikäihmisille viriketoimintaa

Liikunnalla hyviin tuloksiin

Vanhusten viriketoimintamahdollisuudet ovat monipuoliset. Suunnittelemme toiminnan aina yhdessä asiakkaan kanssa ottaen huomioon mahdolliset sairauksista tai vammoista johtuvat rajoitukset sekä henkilökohtaiset mieltymykset. Pyrimme ohjaamaan senioria mahdollisimman aktiiviseen elämään, sillä päivittäinen pienikin liikunta on ensisijaisen tärkeää iän karttuessa.

Suomen Seniorihoiva - Vanhusten viriketoiminta ideoita - ikäihmisille viriketoimintaa

Säännöllisellä liikunnalla ehkäistään esimerkiksi merkittävästi vanhuusiän kaatumisia, joilla on tapana johtaa pitkiin sairaalajaksoihin. Mikäli seniori on estynyt liikkumaan itsenäisesti, toimii henkilökohtainen avustaja avainasemassa seniorin hyvän yleiskunnon ylläpitämisessä. Säännöllisellä liikunnalla ylläpidetään tasapainoa, lihasvoimaa, vahvistetaan luustoa ja parannetaan verenkiertoelimistön kuntoa. Lisäksi liikunta ehkäisee neurologisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia tai muita muistisairauksia. Kaikki, mikä on hyväksi keholle, on myös hyväksi aivoille.

Stefan, 77v.

"Olen erittäin tyytyväinen henkilökohtaiseen avustajaani."

Seija, 79v.

"Kaikki hoituu ja ystävällinen palvelu."

Loistavia liikuntamuotoja vanhukselle voivat olla esimerkiksi:

 • Luonnossa liikkuminen
 • Tanssi
 • Uiminen ja vesijumppa
 • Reipas kävely tai hölkkä
 • Mölkky, petankki, kroketti ja muut hauskat joukkuepelit
 • Jooga
 • Sauvakävely
 • Hiihtäminen
 • Pyöräily
 • Pihatyöt

Suomen Seniorihoiva - Vanhusten viriketoiminta ideoita

Aivojumpalla mieli virkeäksi

Vanhusten viriketoiminnan on liikunnan lisäksi hyvä olla myös kognitiivista. Säännöllinen aivojumppa ehkäisee tehokkaasti muistisairauksia ja alentaa stressiä. Stressi ja ahdistus vaikuttavat suoraan hippokampukseen, joka on aivojen muistikeskus. Käsityöt, maalaaminen tai muu innostava tekeminen vapauttavat mielen jatkuvasta ajatusten virrasta.

On tärkeää saada säännöllisesti keskittyä puhtaasti mielekkääseen tekemiseen tai olemiseen ilman, että mielessä on jatkuvasti kymmeniä hoidettavia asioita, jotka aiheuttavat usein levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Erinomaista kognitiivista viriketoimintaa voi olla esimerkiksi:

 • Muistelu
 • Antoisa keskustelu
 • Musiikki
 • Pelit
 • Bingo
 • Kuoro
 • Askartelu
 • Elokuvat
 • Käsityöt
 • Tietotekniikka
 • Uuden opettelu
 • Aivojumppa
 • Kuvataide
 • Lukeminen

Suomen Seniorihoiva - Vanhusten viriketoiminta ideoita

Älä jää yksin kotiin – avuksi vanhusten seurapalvelu

Pitkään jatkuneen yksinäisyyden jälkeen voi olla hankalaa hakeutua ihmisten joukkoon, mutta yksin ei kannata jäädä. Tarjoamamme vanhusten seurapalvelu on oiva apu yksinäisyyteen.

Seuranpitopalvelussa henkilökohtainen avustaja tai säännöllisesti käyvä hoivatyöntekijä pyrkii ohjaamaan senioria ihmisten pariin ja on jo itsessään tärkeä sosiaalinen kontakti sekä mukavaa ja säännöllistä juttuseuraa.

Jos yksin lähteminen esimerkiksi bingoon tai käsityökerhoon tuntuu ahdistavalta, sen voi tehdä yhdessä hoivatyöntekijämme kanssa. Aina ei tarvitse edes lähteä mihinkään, kun yhteistä tekemistä voi järjestää myös kotona. Mukavuusalueen ulkopuolelle on silti tärkeä astua säännöllisesti, jotta elämä pysyy mielekkäänä ja innostavana.

Hoitohenkilömme palvelevat teitä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Barbro, 81v.

"Erittäin osaava henkilökunta ja palvelua saa omalla äidinkielellä."

Aino, 90v.

"Ihanaa, kun on sama hoitaja, joka jaksaa piristää."

Suomen Seniorihoiva - Vanhusten viriketoiminta ideoita

Vanhusten viriketoimintaa myös palvelutaloon

Yleinen ajatus saattaa olla, että palvelutaloon muuttaminen oman ikäistensä joukkoon tarkoittaa automaattisesti sosiaalisempaa ja virikkeellisempää elämää. Ikä ei kuitenkaan riitä yhtenäisyyden kokemisen perustaksi. Tutkimusten mukaan palvelutaloissa asuvat vanhukset kokevat jopa enemmän yksinäisyyttä kuin omassa kodissaan asuvat.

Palvelutaloissa olevat ihmiset ovat usein muistisairaita, eikä juttu- tai peliseuraa välttämättä löydy. Palvelutalojen heikkous on usein siinä, että vanhus nähdään avun tarvitsijana eikä yhteisön jäsenenä. Merkityksen ja yhteenkuulumisen tunne syntyy siitä, että henkilö pystyy vielä vanhetessaan löytämään roolinsa yhteisössä. Palvelutaloissa tämä rooli jää usein unohduksiin, jos vanhus nähdään ainoastaan palvelun saajana.

Innostava uusi harrastus tuo iloa elämään, mikä antaa aivan uudenlaista potkua. Siitä seuraava virkistys tekee ihmeitä kokonaisvaltaisesti keholle ja mielelle. Lisäksi luova ja konkreettinen tekeminen lisää onnistumisen tunnetta. Yhdessä tekeminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on yksi ihmisen tärkeimmistä perustarpeista läpi elämän.

Vanhusten viriketoiminnan hinta

Vanhusten viriketoiminnan hinta on normaalisti 39-44 €/h (alv. 0%), mistä voit vielä vähentää 60 % kotitalousvähennyksellä, jolloin palvelun tuntihinnaksi jää ainoastaan 15,60 €/h – 19,60 €/h euroa. Vaativissa tapauksissa tuntihinta on 44-49 €/h (alv. 0%), josta kotitalousvähennyksen jälkeen jää maksettavaa 17,6-19,6 €/h. Voit tutustua tarkemmin hinnastoomme tältä sivustolta.

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä löydät täältä. Autamme mielellämme kotitalousvähennyksen hakemisessa ja vastaamme kaikkiin siihen liittyviin kysymyksiisi.

Tuotamme vanhusten viriketoimintaa osana kiireetöntä kotihoitoa ja henkilökohtaisen avun -palveluitamme.

Voit lukea lisää asiakaskokemuksistamme tältä sivulta.

Suomen Seniorihoiva - Vanhusten viriketoiminta ideoita

Kutsu meidät ilmaiselle tutustumiskäynnille – tulemme luoksesi keskustelemaan toivomanasi ajankohtana!

Ota siis rohkeasti yhteyttä, niin keskustellaan lisää siitä, millainen seuranpidon ja viriketoiminnan tarve sinulla tai lähimmäiselläsi on.

Tutustumiskäynti ei sido sinua mihinkään, vaan tarkoituksena on antaa parempi kuva siitä, millainen ihminen toimii sinun tai läheisesti seurana sekä kertoa yrityksemme toiminnasta ja arvoista lisää.

Vanhusten viriketoiminta ja seurapalvelu osana hoivapalveluitamme on saatavilla kaikkialla Suomessa. Olemme on hyvinvointialueiden ja aluehallintoviraston hyväksymä hoivapalveluiden palveluntuottaja ja toimintaamme valvoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Asiakaspalvelu:
010 324 9000
info@suomenseniorihoiva.fi

Kaipaatko vanhusten viriketoiminta ideoita? Hinnoittelemme palvelumme tuntiperusteisesti ja palvelukohtaisesti. Myös virikkeitä ja viriketoimintaa ikäihmisille ja vanhuksille sisältävät palvelut ovat arvonlisäverottomia ja perustuvat aina kirjalliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Liitämme aina yksityiskohtaisen hinnaston hoito- ja palvelusuunnitelman liitteeksi. Lisätietoa ikäihmisten viriketoiminnan hinnoittelustamme löydät hinnastosivulta.

Lue lisää