Eläkettä saavan hoitotuki – näin haet hoitotukea

Voinko saada eläkeläisenä hoitotukea?

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan myöntämään hoitotukeen, mikäli olet eläkkeellä ja toimintakykysi on heikentynyt ja tarvitset apua kotiisi. Eläkkeensaajan hoitotuki myönnetään aina tapauskohtaisesti. Muut tulot tai omaisuus eivät vaikuta hoitotukeen. Autamme tarvittaessa kaikki asiakkaitamme hoitotuen hakemisessa.

Tukea kannattaa hakea, mikäli vähintään kolme seuraavista edellytyksistä täyttyy kohdallasi:

 • Lääkärin toteama vamma tai pitkäaikainen sairaus
 • Vähintään vuoden kestänyt heikentynyt toimintakyky tai vähintään vuoden kestävä tuleva heikentynyt toimintakyky
 • Tavallista arjen selviytymistä vaikeuttava vamma tai sairaus
 • Ulkopuolisen avun tarve liikkumisessa, syömisessä, sairauden hoidossa, lääkkeiden ottamisessa, näkemisessä, kuulemisessa, puhumisessa, asioiden muistamisessa tai apuvälineiden käytössä.
 • Ulkopuolisen avun tarve kotipalvelun, siivousavun, kotisairaanhoidon, ateriapalvelun, henkilökohtaisen avustajan tai omaisen avun muodossa
 • Vamma tai sairaus, joka aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia esimerkiksi kotipalvelun, kotisairaanhoidon tai palveluasumisen muodossa

Eläkettä saavan hoitotuki

Kuinka paljon hoitotukea maksetaan kuukausittain?

Eläkettä saavan hoitotuki määräytyy avuntarpeen mukaan, kolmiportaista tasoa noudattaen. Sairauden tai vamman aiheuttamat erityiskustannukset voivat korottaa tukea. Tuen kuukausittainen määrä arvioidaan kokonaistilanteesi huomioon ottaen.

Tulosi ja omaisuutesi eivät vaikuta maksettavan hoitotuen määrän. Jos saat muuta hoitotukea tai haittalisää, nämä tuet vähennetään eläkkeensaajan hoitotuestasi. Mikäli sinulla on erityiskustannuksia, esimerkiksi sairaanhoito- ja lääkekuluja, kotipalvelusta tai kotisairaanhoidosta aiheutuvia kustannuksia, saatat olla oikeutettu perustuensijasta korotettuun hoitotukeen.

Sinulle voidaan myöntää eritasoista hoitotukea seuraavin perustein:

Perushoitotuki 78,72 €/kk

 • Tarvitsen vähintään viikoittain apua tai ohjausta ja valvontaa henkilökohtaisissa toiminnoissa; esimerkiksi pukeutumisessa tai peseytymisessä
 • Minulla on sokeuden tai liikuntakyvyttömyyden aiheuttama vamma

Korotettu hoitotuki 171,49 €/kk

 • Tarvitsen joka päivä apua useassa henkilökohtaisessa toiminnossa; esimerkiksi syömisessä, pukeutumisessa, peseytymisessä tai sosiaalisessa vuorovaikutuksessa
 • Tarvitsen aktiivista muistuttelua ja silmälläpitoa
 • Minulla on oikeus vamman tai sairauden perusteella perushoitotukeen ja jatkuvia erityiskustannuksia kuukausittain vähintään korotetun hoitotuen verran

Ylin hoitotuki 362,62 €/kk

 • Tarvitsen ympärivuorokautista hoitoa ja valvontaa
 • Pärjään yksinäni vain lyhyitä aikoja

Mikäli sinulla on oikeus veteraanien ylimääräisen rintamalisään sekä korotettuun tai ylimpään hoitotukeen, saat lisäksi veteraanilisän (118,81€/kk). Veteraanilisän myöntämisen edellytykset ovat jo Kelan tiedossa aikaisemmin myönnettyjen tukien perusteella, joten veteraanilisää ei tarvitse erikseen hakemuksella hakea.

Eläkettä saavan hoitotuki - Eläkkeensaajan hoitotuki - Hoitotuet

Koska hoitotuki näkyy tililläni?

Hoitotuki maksetaan tilillesi kuukauden 7. päivänä. Tuki voidaan maksaa ainoastaan sinun tilillesi eikä esimerkiksi läheisesi. Eläkettä saavan hoitotuesta ei vähennetä veroja.

Muistathan pitää Kelan ajan tasalla tilanteesi terveydellisissä sekä taloudellisissa tilanteissasi tapahtuvista muutoksista.

Kuinka toimitan hakemukseni Kelaan?

Voit hakea eläkkeensaajan hoitotukea Kelan verkkosivuilta löytyvällä hakemuksella :

 • Sinun tulee hakea eläkettä saavan hoitotukea kirjautumalla Kelan asiointipalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
 • Sinun tulee liittää hakemukseesi korkeitaan 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto C tai lääkärilausunto B, mikäli lausunnosta ilmenevät asian ratkaisemiseen vaikuttavat tiedot. Lisäksi liitteisiin tarvitaan kaikki mahdolliset kuitit vammasta tai sairaudesta aiheutuneista kustannuksista. Liitteet voidaan joko skannata tai kuvata esimerkiksi älypuhelimella.
 • Voit seurata hakemuksen käsittelyä ja mahdollisia lisäselvityspyyntöjä samasta asiointipalvelusta verkossa.

Sinulla on myös mahdollisuus tulostaa eläkettä saavan hoitotuen –hakemuslomake verkosta tästä, täyttää se, ja toimittaa se liitteineen Kelaan postitse. Kelan toimipisteet ja postiosoitteet löydät täältä.

Läheisesi voi hoitaa hakemusasiaa puolestasi Kelaan toimitetulla valtakirjalla. Autamme mielellämme hakemuksen teossa ja toimittamisessa Kelaan.

Kuinka huolehdin, ettei tukeni äkillisesti katkea?

Eläkettä saavan hoitotuki myönnetään määräajaksi. Huolehdi hyvissä ajoin siitä, että olet toimittanut Kelaan jatkohakemuksen ennen kuin hoitotuen maksamisen määräaika umpeutuu.

Määräaika ilmenee Kelan myöntämästä päätöksestä. Jatkohakemus on tehtävä viimeistään puolen vuoden kuluessa edellisen tukijakson päättymisestä.

Halutessasi muistutamme sinua jatkohakemuksen tekemisestä.

Voinko saada tukia takautuvasti?

Kela voi tapauskohtaisesti harkiten myöntää eläkettä saavan hoitotukea takautuvasti, kuitenkin enintään 6 kuukauden ajalta.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua.

Mikäli sinulle heräsi mitä tahansa kysyttävää eläkettä saavan hoitotuen hakemisesta tai muusta hoiva-alaan liittyvästä, niin ota meihin yhteyttä ja autamme sinua.

Autamme mielellämme eläkettä saavan hoitotuen hakemisessa sinua tai läheistäsi. Eläkettä saavan hoitotukea kannattaa ehdottomasti hakea, mikäli toimintakykysi on alentunut ja tarvitset apua kotiisi.

Eläkettä saavan hoitotuki

Yleistä tietoa hoivapalveluistamme löydät täältä.

 

Asiakaspalvelu:
010 324 9000
info@suomenseniorihoiva.fi

 

Ota meihin yhteyttä

Täytä oheinen lomake tai soita suoraan asiakaspalveluumme, niin autamme sinua.

Soita 010 324 9000

 

 

 

Autamme mielellämme eläkettä saavan hoitotuen hakemisessa sinua tai läheistäsi. Eläkettä saavan hoitotukea kannattaa ehdottomasti hakea. Yleisesti hoivapalvelumme hinnoitellaan tuntiperusteisesti ja palvelukohtaisesti. Palvelumme ovat arvonlisäverottomia ja perustuvat aina kirjalliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Liitämme aina yksityiskohtaisen hinnaston hoito- ja palvelusuunnitelman liitteeksi. Meillä käy myös palveluseteli, johon on erillinen hinnasto hyvinvointialuekohtaisesti. Lisätietoa hinnoittelustamme löydät hinnastosivulta.

Lue lisää

 

Palaa takaisin tietopankkiin:

Tietopankki

Palaa takaisin yleiskategoriaan:

Veroedut ja Kelan tuet

Jaa julkaisu ystävillesi ja tutuillesi yllä olevista sosiaalisen median -painikkeista.