Tuuli vaihtoi opettajan työt ikäihmisten hoivaan

Tuuli vaihtoi opettajan työt ikäihmisten hoivaan: ”Tässä työssä viihdyn eläkeikään saakka!”

Suomen Seniorihoiva - Tuuli-vaihtoi-opettajan-työt-ikäihmisten-hoivaan

– Tämänhetkisessä työssäni saan oikeasti keskittyä perusasioihin, eli niihin tehtäviin, joihin minut on oikeasti palkattu. En joudu istumaan palavereissa tai suunnittelemaan projekteja, vaan saan tehdä oikeasti asioita, joista on asiakkailleni hyötyä, 35-vuotias Tuuli Mäkitalo kertoo.

Kainuussa kasvanut Mäkitalo haaveili opettajan ammatista jo lapsena ja suuntasikin heti lukion jälkeen Joensuuhun opiskelemaan matematiikan- ja myöhemmin myös luokanopettajaksi. Valmistuttuaan hän muutti pääkaupunkiseudulle ja ehti työskennellä luokanopettajana muutaman vuoden. Pian hän kuitenkin huomasi, että opettajan työ tuntui liian kuormittavalta. Erityisesti ryhmien hallinta oli hänen luonteelleen vaikeaa, vaikka työ toisaalta tuottikin hänelle iloa.  

Samaan aikaan Mäkitalo muisteli vanhusten kotihoidossa kesätyössä vietettyjä mukavia hetkiä ikäihmisten kanssa ja mietti hoiva-avustajaksi opiskelemaan hakeutumista.

– Olen aina viihtynyt ikäihmisten parissa ja omat isovanhempani olivat minulle hyvin rakkaita eläessään. Sain olla läheisesti mukana Tyyne-mummoni viimeisissä vaiheissa, kun muistisairaus vei hänet pikkuhiljaa pois tästä todellisuudesta. Sairaudesta huolimatta mummo muisti minut lähes loppuun asti ja tervehti minua aina iloisesti: ”Tuulihan se siinä!”

Uusi ura tuli eteen sattumalta

– Toimin luokanopettajavuosien jälkeen päiväkodissa eri rooleissa sekä hoiva-avustajana palvelutalossa. Se oli sellaista oman paikan etsimistä, aika rankkaakin. Sen jälkeen aloin toden teolla pohtia hoiva-avustajan koulutukseen hakeutumista, Mäkitalo kertoo.

Koulutukseen Mäkitalo ei ehtinyt hakeutua, sillä kuin tilauksesta hänen eteensä tuli Suomen Seniorihoivan työpaikkailmoitus, jossa etsittiin henkilökohtaisia avustajia kiireettömään kotihoitoon.

Kotihoidon parissa aiemmin työskennellessään Mäkitalo oli usein toivonut, että työtä olisi saanut tehdä kiireettömästi, mutta se ei käytännössä onnistunut. Hän päätti heti hakea tehtävää, sillä se kuulosti juuri sellaiselta hoivatyöltä, mitä hän olisi aina halunnut tehdä.

– Minusta tuntui usein todella ikävältä lähteä kesken kaiken pois, kun asiakkaalla olisi ollut minulle vielä asiaa. Tuntui uskomattomalta, että Suomen Seniorihoivalla saisin tehdä tätä työtä aidosti kiireettömästi ja viettää koko päivän saman asiakkaan luona, Mäkitalo kertoo.

Nyt Mäkitalo on työskennellyt Suomen Seniorihoivalla jo puolitoista vuotta. Hänellä on tällä hetkellä kaksi omaa asiakasta, ja hän käy kummankin luona kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Työpäivät ovat todella monipuolisia:

– Perustehtäviini kuuluvat siivous, kaupassakäynti, ruoanlaitto, pyykkihuolto ja suihkussa avustaminen, minkä lisäksi teen kaikenlaista muuta, muun muassa kirjoitan kirjeitä, toimin teknisenä tukena ja teen puutarhatöitä. Saan todella monipuolisesti hyödyntää niin työ- kuin elämänkokemustakin!

Läsnäolo on tärkeintä

Mäkitalo on käynyt samojen asiakkaiden luona alusta asti, joten asiakkaat tuntevat hänet hyvin ja myös asiakkaiden kodit tuntuvat kuin omilta.

– Minulle on tärkeää, että minulla on aikaa olla läsnä asiakkaideni arjessa. Itse asiassa juuri läsnäolo ja henkinen tuki ovat minusta kaikista tärkeimmät tehtäväni. Näin laadukasta hoivapalvelua ei toteuteta monessa paikassa, joten olen onnekas saadessani työskennellä nimenomaan Suomen Seniorihoivassa, sillä voin toimia täysin arvojeni mukaisesti ja koen, että minun työtäni arvostetaan.

Vaikka Mäkitalo työskenteleekin osa-aikaisesti, hän kokee, että työ tarjoaa hänelle riittävän toimeentulon.

– Osa-aikainen työskentely sopii arkeeni täydellisesti ja olen iloinen, että saan tehdä joustavasti työtä juuri sen verran kuin haluan. Kaikissa työpaikoissa ei ole tällaista mahdollisuutta, vaan se on joko kokoaikatyö tai ei mitään, Mäkitalo toteaa.

Vuosien etsiskelyn ja kokeilun jälkeen Mäkitalosta tuntuu, että hän on vihdoin löytänyt oman paikkansa.

– Tätä työtä jaksan tehdä eläkeikään saakka ja sen jälkeenkin!

Seurapalvelu apuna yksinäisyyden ehkäisyssä

Suomen Seniorihoivan tarjoama vanhusten seurapalvelu on oiva apu yksinäisyyteen.

Seuranpitopalvelussa henkilökohtainen avustaja tai säännöllisesti käyvä hoivatyöntekijä pyrkii ohjaamaan senioria ihmisten pariin ja on jo itsessään tärkeä sosiaalinen kontakti sekä mukavaa ja säännöllistä juttuseuraa.

Jos yksin lähteminen esimerkiksi bingoon tai käsityökerhoon tuntuu ahdistavalta, sen voi tehdä yhdessä hoivatyöntekijämme kanssa. Aina ei tarvitse edes lähteä mihinkään, kun yhteistä tekemistä voi järjestää myös kotona. Mukavuusalueen ulkopuolelle on silti tärkeä astua säännöllisesti, jotta elämä pysyy mielekkäänä ja innostavana. Hoitohenkilömme palvelevat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Suomen Seniorihoiva - Tuuli-vaihtoi-opettajan-työt-ikäihmisten-hoivaan