Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina tarkoittaa sitä, että omaa asuntoasi vastaan otetaan lainaa ja voit jatkaa asunnossasi asumista normaalisti.

Tilastojen mukaan suomalaisten suurin omaisuus on asuntovarallisuudessa. Usein eläke on varsin pieni, mutta silti omaisuutta on karttunut merkittävän kiinteän varallisuuden, kuten kiinteistöjen tai asuntojen muodossa. Tässä tilanteessa käänteinen asuntolaina antaa hyvän mahdollisuuden rahoittaa esimerkiksi omia hoiva- ja lääkärikulujaan sekä samalla nauttia ansaituista eläkepäivistään.

Käänteinen asuntolaina

Kenelle käänteinen asuntolaina sopii?

Mikäli sinulla on velaton tai lähes velaton asunto, joka sijaitsee esimerkiksi kasvavassa kaupungissa ja olet hoitanut taloutesi muuten hyvin, tilanteesi sopii todennäköisesti käänteiselle asuntolainalle. Käänteinen asuntolaina maksetaan pois kerralla kokonaan laina-ajan päätteeksi. Käänteistä asuntolainaa ottaessa tulee olla suunnitelma lainan lyhentämisestä ja omista tulevaisuuden suunnitelmista.

Miten käänteinen asuntolaina toimii?

Käänteisen asuntolainan ottajan ei tarvitse muuttaa asunnostaan pois. Omistus- ja asumisoikeus säilyvät lainasta huolimatta ja asunto toimii lainan vakuutena. Laina maksetaan kokonaisuudessaan pois sitten, kun asunto myydään esimerkiksi palvelutaloon muutettaessa tai myöhemmin perikunnan toimesta.

 • Asuntosi pysyy omistuksessasi
 • Saat rahat heti käyttöösi
 • Tyypillinen laina-aika on 10 vuotta, jonka jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen
 • Lainamäärä on 50–75 prosenttia asunnon arvosta
 • Laina-aikana maksat vain lainan korot
 • Lainan saantiin vaikuttavat asunnon myyntipotentiaali, kunto ja sijainti sekä lainaajan taloustilanne

 

Käänteinen asuntolaina - Käänteinen laina

 

Mihin käänteistä asuntolainaa voi käyttää?

Listasimme käyttökohteita käänteiselle asuntolainalle:

 • Hoiva- ja hyvinvointipalveluiden hankkimiseen, jolloin voit huoletta rahoittaa esimerkiksi päivittäiset hoiva-, siivous- ja seuranpitopalvelut
 • Lääketieteelliseen toimenpiteeseen, jolloin voit esimerkiksi käyttää yksityisiä terveyspalveluita ja välttyä pitkiltä jonotusajoilta
 • Matkusteluun ja elämästä nauttimiseen, jolloin voi hyödyntää omaa varallisuuttasi ja maksaa sillä esimerkiksi lomamatkoja
 • Taloyhtiölainan maksuun, mikäli esimerkiksi taloyhtiössäsi on ollut putkiremontti tai muita kalliita peruskorjauksia
 • Sijoitustoimintaan, mikäli esimerkiksi haluat käyttää asuntovarallisuuttasi parempaan sijoitukseen.  Tulonhankkimislainan korot voi myös vähentää verotuksessa.

Käänteinen asuntolaina – yhteenveto:

 • Koko lainasumma nostetaan kerralla.
 • Lainan voi nostaa myös erissä, jolloin sovitun suuruiset nostoerät siirretään tilillesi automaattisesti.
 • Enimmäislainamäärä on yleensä noin puolet vakuudeksi asetetun omistusasunnon arvosta.
 • Vakuudeksi asetetaan pankin hyväksymä velaton tai lähes velaton omistusasunto.
 • Pääsääntöisesti pankit hyväksyvät vakuudeksi vain sellaisia asuntoja, jotka sijaitsevat kasvavissa kaupungeissa.
 • Lainan hintaan vaikuttavat toimitusmaksut, kuukausittaiset hoitokulut ja korot.
 • Korkoa maksetaan kuukausittain koko lainamäärästä.
 • Laina maksetaan kerralla takaisin sitten, kun laina-aika päättyy. Yleensä vakuutena oleva asunto myydään.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua.

Mikäli sinulle heräsi mitä tahansa kysyttävää käänteisestä asuntolainasta tai muusta hoiva-alaan liittyvästä, niin ota meihin yhteyttä ja autamme sinua.

Käänteinen asuntolaina - Käänteinen laina

Yleistä tietoa hoivapalveluistamme löydät täältä. Käänteisestä asuntolainasta voit lukea lisää esimerkiksi eri pankkien sivuilta. Kysy omasta pankistasi, sopisiko käänteinen asuntolaina sinun tarpeisiisi.

 

My Sundelin Käänteinen asuntolaina - Käänteinen laina
My Sundelin
Palvelupäällikkö
Terveydenhuollosta vastaava johtaja
050 326 5571
my.sundelin@suomenseniorihoiva.fi

Asiakaspalvelu:
010 324 9000
info@suomenseniorihoiva.fi

Lue lisää aiheesta:

Näin turvaat mielenrauhasi hoitotahdolla

Hoitotahdolla tarkoitetaan omaa hoitoasi koskevien toiveiden etukäteisilmoitusta eli tahdonilmaisua sitä varten, että olet tulevaisuudessa esimerkiksi sairauden, tajuttomuuden, vanhuuden heikkouden tai muun syyn vuoksi estynyt sitä ilmaisemaan.

Näin haet eläkettä saavan hoitotukea

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan myöntämään hoitotukeen, mikäli olet eläkkeellä ja toimintakykysi on heikentynyt. Eläkkeensaajan hoitotuki myönnetään aina tapauskohtaisesti. Muut tulot tai omaisuus eivät vaikuta hoitotukeen.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys tarkoittaa sitä, että voit vähentää ostamiesi hoivapalveluiden hinnasta puolet verotuksessa. Kotitalousvähennys on valtion tarjoama veroetu, joka on suunniteltu lisäämään kotipalveluiden käyttöä.

Ikääntyneiden ravitsemus

Ravinnolla on huomattava vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Terveelliset elämäntavat laskevat merkittävästi useimpien sairauksien riskejä ja auttavat jaksamaan paremmin myös iän karttuessa.

Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee sarkopeniaa

Lihaskuntoharjoittelu on paras keino ennaltaehkäistä ja hidastaa elimistön rappeutumista varsinkin lihaksissa ja luissa, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri, sisätautiopin dosentti ja erikoislääkäri Jan Sundell.

Kiireetön kotihoito luo turvaa muistisairaalle

"Kiireetön ja turvallinen kotihoito on kokonaisvaltaista välittämistä. Se huomioi liikunnan, ravitsemuksen, ehkäisee kaatumisriskit ja pitää huolta lääketurvallisuudesta", kertoo palvelupäällikkö My Sundelin.

Seniorihoivaa seuranpidosta sairaanhoitoon

"Seniorihoiva voi olla kaikkea seuranpidosta sairaanhoitoon. Parhaimmillaan asiakas voi saada kaiken samalta tiskiltä", kertoo Suomen Seniorihoivan palvelupäällikkö My Sundelin.

Liikunta auttaa hidastamaan ikääntymistä

Liikunta on erityisen tärkeää ikääntyville ihmisille sen vuoksi, että se hidastaa vanhenemisen tuomia muutoksia. Vanhusten liikunnassa tulee kiinnittää huomiota omaan kuntoon ja terveydentilaan.

Muistisairaudet ja muistisairauksien oireet

Suomessa on arviolta noin 200 000 muistisairautta sairastavaa ihmistä. Muistisairauksien oireet alkavat usein hiljalleen, minkä takia oireita ei heti huomaa. Näistä oireista tunnistat piilevän muistisairauden.

Alzheimerin tauti ja taudin oireet

Alzheimerin tauti on Suomen yleisin muistisairaus ja samalla merkittävin dementiaa aiheuttava sairaus, josta kärsii arviolta yli 70 000 ihmistä Suomessa. Näistä oireista tunnistat piilevän Alzheimerin taudin.

Parkinsonin taudin oireet

Parkinsonin tauti on neurologinen sairaus, jota sairastaa Suomessa arviolta yli 16 000 ihmistä. Taudin oireita ovat muun muassa lepovapina, lihasjäykkyys, liikkeiden hitaus ja tasapainovaikeudet. Tauti on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla.

ALS-tauti ja taudin oireet

ALS-tauti on parantumaton motoneuronisairaus, joka aiheuttaa liikehermosolujen rappeutumista, mikä heikentää tahdonalaista lihaksistoa ja johtaa lopulta liikuntakyvyttömyyteen. Sairastuneiden keski-ikä on noin 60 vuotta.

MS-tauti ja taudin oireet

MS-tauti eli multippeliskleroosi on etenevä neurologinen sairaus. Keskushermostoon vaikuttava sairaus vaikuttaa liikunta- ja toimintakykyyn. MS-tautiin sairastuneen keho muodostaa vasta-aineita ja hyökkää omia kudoksiaan vastaan.

Palaa takaisin tietopankkiin:

Tietopankki

Palaa takaisin yleiskategoriaan:

Rahoitus

Jaa julkaisu ystävillesi ja tutuillesi alla olevista sosiaalisen median -painikkeista.

Hinnoittelemme hoivapalvelumme tuntiperusteisesti ja palvelukohtaisesti. Palvelumme ovat arvonlisäverottomia ja perustuvat aina kirjalliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Liitämme aina yksityiskohtaisen hinnaston hoito- ja palvelusuunnitelman liitteeksi. Meillä käy myös palveluseteli, johon on erillinen hinnasto kuntakohtaisesti. Käänteinen asuntolaina mahdollistaa esimerkiksi hoivapalveluiden rahoituksen ja eläkepäivistä nauttimisen. Lisätietoa hinnoittelustamme löydät hinnastosivulta.

Lue lisää