Katse varpaisiin – ikäihmisen jalkojen hoito suojaa vakavilta terveysongelmilta

Katse varpaisiin – ikäihmisen jalkojen hoito suojaa vakavilta terveysongelmilta

Suomen Seniorihoiva - Seniorin toive
Moni seniori häpeilee jalkahoitoon menemistä, vaikka jalkojen hyvinvointi on elintärkeää koko keholle.

Suomen Seniorihoivan tavoitteena on, että jokainen Suomen ikäihminen saisi elää arkeaan arvokkaasti ja hetkestä nauttien. Tiedämme, että pienillä teoilla voi olla suuri merkitys jaksamiselle. Sen vuoksi olemme toteuttaneet tänä vuonna senioreiden ja heidän omaisten toiveita.

Kesäkuun alussa pääsimme toteuttamaan diabetesta sairastavan Esa Pääskylän vaimon Laura Pääskylän toiveen jalkahoidosta miehelleen. Jalkahoidon toteutti jalkahoitaja Asta Haapakoski Hyvinvointikeskus Rauhassa Järvenpäässä.

– Esa oli kauhean tyytyväinen hoitoon, kertoo Laura Pääskylä.

Seniorin toive

Ylipainon vuoksi varpaankynsien leikkaaminen ja jalkojen hoitaminen on Esalle haastavaa, joten säännöllinen jalkahoito on tärkeää. Myös diabetes altistaa lukuisille jalkaongelmille. Normaalisti mies käykin jalkahoidossa pari-kolme kertaa vuodessa. 

– Hoito oli kaikin puolin miellyttävä. Vieläkin tuntuu hyvältä, naurahtaa hoitoon päässyt Esa Pääskylä.

Jalkahoitaja Asta Haapakoski kertoo, että Esa Pääskylän jalat eivät olleet lainkaan huonossa kunnossa, mutta kaikkien ikäihmisten tilanne ei ole välttämättä yhtä hyvä.

– Moni häpeilee jalkahoitoon tulemista aivan turhaan, eikä muista, että me jalkahoitajat olemme terveydenhoitoalan ammattilaisia, kertoo Asta Haapakoski.

Ikäihmisen jalkojen huono kunto saattaakin usein tulla omaisille yllätyksenä. Joskus esimerkiksi varpaankynsien on annettu kasvaa niin pitkiksi, etteivät kengät mahdu jalkaan ja liikkuminen on vaikeaa. Silloin tällöin jalkoihin on voinut kehittyä jopa antibioottikuuria vaativia tulehtuneita haavaumia.

Pienikin muutos jalkaterveydessä voi johtaa nopeasti alaraajaa ja yleisterveyttä uhkaaviin tilanteisiin. Esimerkiksi hoitamattomat varvasvälihautumat voivat aiheuttaa vakavan yleisinfektion. Ei-diabeetikoilla, joilla on alaraajojen verenkiertohäiriöitä, on yhtä suuri riski saada jalkahaava kuin diabeetikoilla.

– Jalkahoidossa voidaan korjata ongelmia ennaltaehkäisevästi ja onkin harmillista, että esimerkiksi kunnat eivät osallistu jalkojen hoidon kustannuksiin, koska jalkojen hyvinvoinnin laiminlyönti voi johtaa jopa raajojen amputoimiseen, Asta Haapakoski toteaa.

Jalkojen hoidossa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen

Toisin kuin kosmetologi, terveydenhoidollinen jalkahoitaja osaa auttaa löytämään myös erilaisia apuvälineitä, kuten silikonisia suojuksia ja jalkojen tai varpaiden virheasentoja korjaavia tyynyjä. Terveydenhoidollinen jalkahoitaja osaa myös huomioida asiakkaan perussairaudet ja lääkitykset (esim. diabetes ja reuma) ja pyrkii löytämään jalkavaivojen syyt ja vaikuttamaan niihin.

Eniten ongelmia ikäihmisillä aiheuttavat jalkojen paksuuntuneet kynnet, kivuliaat känsät ja kuiva iho. Iän ja erilaisten sairauksien myötä jalkojen omahoito voi hankaloitua tai muuttua kokonaan mahdottomaksi. Tällöin säännöllinen jalkahoitajalla käynti on ehdottoman tärkeää.

Kotoa lähteminen on monelle ikäihmiselle haastavaa, eikä esimerkiksi rollaattorin kanssa pääse liikkumaan, jos talosta ei satu löytymään hissiä. Silloin jalkahoitajan voi kutsua kotikäynnille.

– Ergonomian kannalta on kuitenkin parasta tulla hoitolaan, koska hoitolasta löytyy esimerkiksi laitteita asiakkaan nostamiseen, Haapakoski kertoo.

Suomen Seniorihoiva - Seniorin toive
Jalkahoidossa kannattaa kääntyä terveydenhuollollisen jalkahoitajan puoleen.

Jalkojen kuntoa voi tarkkailla myös itse

Suomen Seniorihoiva -Seniorin toive
Monen ikäihmisen on vaikeaa esimerkiksi leikata varpaankynnet itse.

Erityisesti diabeetikon tulisi tarkistaa jalkojen kunto silmämääräisesti joka päivä, sillä jos jaloissa on tuntopuutoksia, ei esimerkiksi hiertymien tai haavojen tuottamaa kipua tunne. Myös varvasvälien hautumat jäävät helposti huomaamatta. Kynsien säännöllinen lyhennys on myös olennainen osa jalkojen hoitoa. Liian pitkät kynnet aiheuttavat kipua ja saattavat kasvaa ihon sisään. Lisäksi jalkojen säännöllinen rasvaus on tärkeää.

Suomen Seniorihoivan hoitajat voivat palvelusopimuksen laajuudesta riippuen auttaa asiakasta ennaltaehkäisemään jalkaongelmien syntyä. Kotikäynnillä voidaan esimerkiksi tarkkailla jalkojen kuntoa ja auttaa asiakasta kääntymään terveydenhoidollisen jalkahoitajan puoleen, mikäli sille on tarvetta.

Suomen Seniorihoiva tarjoaa monipuolisesti erilaisia palveluita, joiden avulla kotona asuva ikäihminen saa apua arjen askareisiin ja rinnalleen aidon ystävän. Läsnäolo tuo senioreille arvostuksen ja kunnioituksen tunteen, joiden avulla arki sujuu helpommin. Suomen Seniorihoivan käynti huojentaa usein myös omaisen mieltä. Arvokas ja laadukas vanhuus kuuluvat kaikille.

Lue muita toiveiden toteutuksia

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen Pirkon huvimaja oli kokonaan villiintyneen köynnöksen peitossa. Lähes jokaisen ikäihmisen toive on pystyä asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissa. Yleiskunnon heikentyessä voi omasta kodista

Lue lisää

Toteutimme Kaija-Leenan toiveen puhtaasta kodista

Toteutimme Kaija-Leenan toiveen puhtaasta kodista Kaija-Leena sai itse rentoutua sillä aikaa, kun siivoojat kävivät kaikki kodin pinnat perusteellisesti läpi. Keravalla asuva eläkeläinen Kaija-Leena Johtela täytti viime vuonna joulun alla lomakkeen,

Lue lisää