Ikäihmisetkin kaipaavat hieronnan tuomaa hyvää oloa

Ikäihmisetkin kaipaavat hieronnan tuomaa hyvää oloa

Suomen Seniorihoiva - Seniorin toive
Niska- ja hartiaseudun kiputilat ovat työikäisten lisäksi yleisiä myös ikäihmisillä.

Suomen Seniorihoivan tavoitteena on, että jokainen Suomen ikäihminen saisi elää arkeaan arvokkaasti ja hetkestä nauttien. Tiedämme, että pienillä teoilla voi olla suuri merkitys jaksamiselle. Sen vuoksi olemme toteuttaneet tänä vuonna senioreiden ja senioreiden omaisten toiveita.

Kesäkuun alussa pääsimme toteuttamaan Sari Sarlio-Siintolan toiveen ja järjestimme hartiahieronnan hänen 89-vuotiaalle, palvelutalossa asuvalle äidilleen Ainolle. Mirkka Huhtamäki Haagan Hieronnasta kävi paikan päällä palvelutalossa toteuttamassa toiveen.

– Mielestäni äidillä on aina ollut taipumusta niskajännitykseen ja etenkin nyt vanhemmiten, kun liikkuminen on huonompaa, ajattelin, että hartiahieronta tekisi hänelle hyvää, jotta verenkierto vilkastuisi ja mielialakin kohenisi, Ainon tytär Sari Sarlio-Siintola kertoo. 

Suomen Seniorihoiva -Seniorin toive
Rintarangan käsittely rentouttaa kokonaisvaltaisesti ja on siksi hyvä vaihtoehto, mikäli asiakas ei esimerkiksi sydänvaivojen vuoksi saada hierontaa vatsallaan maaten.
Seniorin toive

Hartiahieronta on erinomainen vaihtoehto koko kehon rentoutumisen kannalta, sillä rintarangan alueen käsittely rentouttaa kokonaisvaltaisesti. Lisäksi hartiahieronta on monelle seniorille hyvä vaihtoehto, sillä se voidaan toteuttaa myös istuma-asennossa, mikäli esimerkiksi vatsalla tai kyljellä makaaminen ei onnistu. 

– Hartiahieronta on helppo tehdä myös esimerkiksi pyörätuolissa istuvalle asiakkaalle vaivatta, hieroja Mirkka Huhtamäki kertoo. 

Iäkkään ihmisen keho on usein hauras, jolloin käsittelyn on oltava hellää ja rentouttavaa. Kuulo- ja näköaistin heikentyessä tuntoaisti kuitenkin on vielä tallella, jolloin esimerkiksi kevytkin hieronta ja silittely tuntuu miellyttävältä. 

– Ainokin oli selvästi tyytyväinen hartiahierontaan, ja se toi hänelle kaivattua rentoutumista sekä hyvää oloa, Huhtamäki toteaa. 

Hieronta piristää mieltä ja hellii kehoa

Suomen Seniorihoiva -Seniorin toive
Ikäihmisen hieronnassa korostuu hellä kosketus.

Vanhemmiten liikkuminen voi olla vaikeaa, ja aika kuluu televisiota katsellen tai sängyssä maaten. Näin syntyy erilaisia jännitys- ja kiputiloja, jotka vaikeuttavat liikkumista entisestään. Lisäksi aineenvaihdunta hidastuu. Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja avaa hiussuonia, minkä vuoksi veri kiertää hieronnan myötä paremmin. 

– Työssäni olen huomannut, että hieronta voi olla ikäihmiselle myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Paljon saan kuulla juttuja vuosikymmenten takaa, naurahtaa Huhtamäki. 

Hieronta on siitä mielekäs palvelu, että sen voi hyvin toteuttaa asiakkaan luona. 

– Tällainen palvelu on erinomainen löytö myös omaisille, koska se on helppo tapa ilahduttaa omaa ikääntynyttä läheistä, Ainon tytär Sari Sarlio-Siintola toteaa. 

Huhtamäki kertoo, että usein hieronnan kuitenkin tilaa kuitenkin myös ikäihminen itse. Hieronta voi olla yksinäiselle ihmiselle tärkeä arjen kohokohta. 

– Aina, kun asiakkaana on vanhempi ihminen, huomaan, että aika loppuu helposti kesken. Olenkin oppinut varaamaan ikäihmisille aina hieman enemmän aikaa. 

Seniorille hieronta on erinomainen sijoitus mielekkäämpään arkeen​

Hieronta tekee hyvää kaikenikäisille, mutta ikäihmiselle hieronta on toimintakyvyn ylläpidon sekä arjen sujuvuuden kannalta erityisen hyvä sijoitus. Hieronta elvyttää lihaksia, mutta myös pelkkä kosketus on tärkeää. Kosketus saa aikaan oksitosiinin erittymistä aivoissa, mikä vaikuttaa epäsuorasti verenpaineeseen, sykkeeseen, vatsan ja suoliston toimintaan, tunteisiin sekä kehon liikkeiden ohjaamiseen aivoissa. Hieronta vähentää stressihormonien määrää ja sillä on näin ollen vaikutusta myös aivojen toimintaan. 

Kaatumispelkoiselle tai lonkka- ja nivelvaivoista kärsivälle vanhukselle kiireetön hierontahetki on kokonaisvaltaisesti rentouttava kokemus, joka auttaa jaksamaan arjessa paremmin. Myös muistisairaalle vanhukselle hieronta tekee hyvää ja hieronnan onkin koettu muun muassa vähentävän muistisairailla yleisiä käytöshäiriöitä. Rollaattorin ja erilaisten apuvälineiden käyttö lisää helposti myös käsien ja hartioiden jäykkyyttä, jota voidaan hoitaa rentouttavalla hartiahieronnalla. 

Suomen Seniorihoiva tarjoaa kiireetöntä kotihoitoa suurella sydämellä ja palvelumme ovat saatavilla vuoden jokaisena päivänä, 24 tuntia vuorokaudessa. Järjestämme monipuolisesti avustus-, seuranpito- ja hoivapalveluita ja rikastamme senioreiden elämää luomalla heille onnellisia hetkiä sekä helpottamalla heidän selviytymistään päivittäisissä arjen askareissa. 

Kauttamme saa tilattua fysioterapeutin kotikäynnille, ja avustajamme auttavat hierojan tilaamisessa kotiin tai saattavat seniorin hierojan vastaanotolle. Palvelumme auttavat myös ehkäisemään tehokkaasti yksinäisyyttä ja ylläpitämään seniorin toimintakykyä, jolloin omassa kodissa asuminen onnistuu pidempään. 

Lue muita toiveiden toteutuksia

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen Pirkon huvimaja oli kokonaan villiintyneen köynnöksen peitossa. Lähes jokaisen ikäihmisen toive on pystyä asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissa. Yleiskunnon heikentyessä voi omasta kodista

Lue lisää

Toteutimme Kaija-Leenan toiveen puhtaasta kodista

Toteutimme Kaija-Leenan toiveen puhtaasta kodista Kaija-Leena sai itse rentoutua sillä aikaa, kun siivoojat kävivät kaikki kodin pinnat perusteellisesti läpi. Keravalla asuva eläkeläinen Kaija-Leena Johtela täytti viime vuonna joulun alla lomakkeen,

Lue lisää