Suomen Seniorihoiva toteutti seniorin toiveen antamalla aikaa ja auttamalla arjen askareissa

Suomen Seniorihoiva toteutti seniorin toiveen antamalla aikaa ja auttamalla arjen askareissa

Seniorin toive -Seniorihoiva - arjen askareet
Suomen Seniorihoivan käynti piristi 95-vuotiaan Terttu Mäen arkea pitkäksi aikaa.

Antamalla aikaa voi saada aikaan pieniä ihmeitä, joilla on valtava merkitys seniorin jaksamiselle. Suomen Seniorihoivan työntekijän käynti huojentaa usein myös omaisen mieltä. Tavoitteena on, että jokainen Suomen ikäihminen saisi elää arkeaan arvokkaasti ja hetkestä nauttien. Sen vuoksi toteutamme tänä vuonna senioreiden ja senioreiden omaisten toiveita. Maaliskuussa pääsimme toteuttamaan 95-vuotiaan vantaalaisen Terttu Mäen toiveen. Suomen Seniorihoivan Erja laittoi kuntoon niin Tertun kodin kuin piristi mieltäkin pitkäksi aikaa.

Seniorin toive

Virkeä seniori Terttu Mäki: “Pandemian myötä monen seniorin sosiaaliset kohtaamiset ovat vähentyneet merkittävästi

Ikäihmisten hyvinvoinnille on tärkeää sosiaalisten kontaktien ylläpito. Mäki asuu yksin kerrostalokaksiossaan Vantaan Hiekkaharjussa. Virkeän leskirouvan päivät kuluvat tv:tä katsellen sekä lehtiä lukiessa. Yli kaksi vuotta kestäneen pandemian vuoksi aiemmin arkea värittäneet viikottaiset tapaamiset ystävien kanssa ovat jääneet pois, mutta onneksi päivän tapahtumia pääsee puimaan puhelimessa. Yksinäinen Terttu ei ole, mutta liian usein yksin.

Yllätys olikin mieluinen tyttären hankkiessa hänelle siivoojan kotiin Seniorin toive -kampanjan myötä. Kampanjassa toteutetaan kuukausittain seniorin tai hänen läheisensä toivoma toive, ja sen avulla on tarkoitus saada senioreille hyvää mieltä ja nähdyksi tulemisen kokemuksia. Ennen joulua tyttären silmille osui Seniorin toive -kampanja, jonka innoittamana hän halusi ilahduttaa äitiään siivouksella. 

– Äiti on niin paljon itsekseen, että minusta oli mukavaa saada hänelle jotain toimintaa piristämään arkea. Hän on itse aktiivinen arjessa tehden pieniä kotitöitä, mutta esimerkiksi ikkunoiden pesu ja jakkaralle nouseminen täytyy jättää nuoremmille.

Ikäihmisen yksinäisyys ei ole uusi ilmiö suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta koronapandemian myötä monen seniorin yksinäisyys on lisääntynyt merkittävästi. Muiden ihmisten läsnäolon puute on tutkitusti elämänlaatua huonontava kokemus, ja se voi pitkittyessään tuoda moninaisia seurauksia. Pahimmillaan yksinäisyys voi aiheuttaa masennusta, arvottomuuden tunnetta, unettomuutta ja elämänilon ja -halun hiipumista. Sosiaalisten kontaktien vähyys voi aiheuttaa vanhukselle myös muistiongelmia.

Terttu Mäki: “Suomen Seniorihoivan Erja on tervetullut koska tahansa uudelleen”

Marja Mäki oli miettinyt jo pidempään siivousavun hankkimista äidilleen, jotta tämä saisi lisää kontakteja Marjan ja hänen puolisonsa lisäksi. Äidin arkuuden vuoksi ulkopuolisen tahon ottaminen osaksi arkea tuntui kuitenkin vaikealta toteuttaa käytännössä. Seniorin toive -kampanjaan mukaan lähtemisen taustalla oli tyttären puolesta pieni toive siitä, että äiti rohkaistuisi kohtaamaan vieraita ihmisiä. Puhtaaksi tullutta kotia tärkeämpää Marja-tyttärelle olikin huomata se, että äidille jäi hyvä mieli ulkopuolisesta avusta. 

– Hän on ollut aina arka laskemaan ketään vierasta kotiinsa, mutta tämä kokemus oli mieluinen. Äiti nautti siitä, että pääsi kertomaan kahvikupposen äärellä itselleni jo niin tuttuja tarinoitaan Suomen Seniorihoivan työntekijälle. Äiti pyysi vielä erikseen kiittämään ja kertomaan, kuinka hän voisi pyytää uudelleenkin Erjan siivoamaan ja juomaan kahvit hänen kanssaan.

Suomen Seniorihoiva - Seniorin toive
Suomen Seniorihoivan työntekijä Erja ei vain siivoa. Tärkeää on antaa myös aikaa.
Suomen Seniorihoiva - Seniorin toive
”Erja on koska tahansa tervetullut uudelleen”, totesi Terttu Mäki päivän päätteeksi.

Tyttärelle äidin madaltunut kynnys palveluiden käyttöön tuntuu hyvältä. 

 

– Äiti on ollut nyt paljon pirteämpi, ja se on tuntunut todella ihanalta. On hienoa, kuinka niinkin pieneltä tuntuvat asiat kuin siivous ja yhteinen kahvihetki saivat äidissä aikaiseksi näin ison hyvänolon tunteen.

Suomen Seniorihoiva tarjoaa siivouspalveluiden lisäksi myös henkilökohtainen avustaja -palveluita, joiden avulla kotona asuva ikäihminen saa apua arjen askareisiin ja rinnalleen aidon ystävän. Läsnäolo tuo senioreille arvostuksen ja kunnioituksen tunteen, joiden avulla arki sujuu helpommin. Suomen Seniorihoivan käynti huojentaa usein myös omaisen mieltä. Arvokas ja laadukas vanhuus kuuluvat kaikille, eikä nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemukseen tarvita aina isoja asioita. Sen huomasi myös Marja Mäki jutellessaan äitinsä kanssa jälkikäteen Suomen Seniorihoivan vierailusta.

Lue muita toiveiden toteutuksia

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen Pirkon huvimaja oli kokonaan villiintyneen köynnöksen peitossa. Lähes jokaisen ikäihmisen toive on pystyä asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissa. Yleiskunnon heikentyessä voi omasta kodista

Lue lisää

Toteutimme Kaija-Leenan toiveen puhtaasta kodista

Toteutimme Kaija-Leenan toiveen puhtaasta kodista Kaija-Leena sai itse rentoutua sillä aikaa, kun siivoojat kävivät kaikki kodin pinnat perusteellisesti läpi. Keravalla asuva eläkeläinen Kaija-Leena Johtela täytti viime vuonna joulun alla lomakkeen,

Lue lisää