Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen

Suomen Seniorihoiva -Seniorin toive
Pirkon huvimaja oli kokonaan villiintyneen köynnöksen peitossa.

Lähes jokaisen ikäihmisen toive on pystyä asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissa. Yleiskunnon heikentyessä voi omasta kodista huolehtiminen kuitenkin käydä raskaaksi. Erityisesti, jos asuu omakoti- tai rivitalossa, jossa on oma piha. Nurmikon leikkuu, lumityöt, pensasaitojen siistiminen ja rikkaruohojen kitkeminen ovat ylitsepääsemättömän vaikeita askareita, jos edes kävely ei onnistu ilman apuvälineitä. 

Vuoden 2022 ajan toteutamme senioreiden toiveita, ja kesäkuussa pääsimme auttamaan 77-vuotiasta Pirkkoa huvimajan kunnostamisessa. Rollaattorin avulla liikkuvan Pirkon huvimaja oli täysin köynnösten peitossa ja Kärkölän työpaja tarjoutui avuksi huvimajan siistimisessä.Työ saatu maksutta Kärkölän työpajalta. 

Kärkölän työpajalla työskentelee pitkäaikaistyöttömiä kuntouttavassa työtoiminnassa. Työvalmentajien ohjauksessa työntekijät keräävät kokemuksia huonekaluja kunnostaen, pihatöitä tehden ja polkupyöriä korjaten. Työpajalta voi myös tilata suoraan erilaisia töitä, kuten pensasaidan leikkuuta ja aidan lautojen maalausta. 

Pirkon huvimaja oli kauttaaltaan villiintyneen köynnöksen peitossa. Kärkölän työpajan työntekijät saivat huvimajan kuitenkin nopeasti siistittyä: 

– Se oli meille mukava yhden päivän homma, kertoo työvalmentaja Osku Kiviniemi

Työmiesten ryhdyttyä hommiin, lauta laudalta vaaleaksi maalattu huvimaja alkoi kuoriutua esiin ja Pirkon silmät kirkastuivat.

Köynnöksen siistimiseen käytettiin oksasaksia, sahaa, kottikärryjä ja haravoita. Majan ympäristön heinikko ajettiin trimmerillä lyhyeksi. Töitä oli tekemässä viisi pajalaista ja kaksi työvalmentajaa. 

Kun hommat oli tehty, istahti porukka Pirkon kauniille kuistille juomaan kahvit. 

– Asiakas oli selvästi tyytyväinen ja meille tuli hyvä mieli, kun pääsimme auttamaan, toteaa Kiviniemi. 

Suomen Seniorihoiva -Seniorin toive
Muutaman tunnin työn jälkeen huvimajan oli taas kuin uusi.

Oma piha tuo iloa, mutta lisää huolta

Suomen Seniorihoiva -Seniorin toive
Pirkko ja hänen ystävänsä Anita (oik.) nauttivat kuistilla istumisesta.

– Pirkko ei ole enää vuosiin jaksanut hoitaa pihaansa. Hän on joutunut pyytämään säännöllistä apua niin nurmikon leikkuuseen kuin lumitöihinkin. Huvimaja on kuitenkin jäänyt täysin huomiotta, eikä Pirkko ole sitä jaksanut ajatella. Minusta oli kiva järjestää hänelle tämä yllätys, koska huvimajassa vietettyihin hetkiin liittyy meillä kaikilla hauskoja muistoja, kertoo Pirkon ystävä Anita.

Erilaiset pitkäaikaissairaudet saattavat heikentää ikäihmisen toimintakykyä niin, että arjen askareista selviäminen vaikeutuu, vaikka muuten pärjäisikin kotona. Kerrostaloasunnon seinien sisälle ei kukaan ulkopuolinen näe, mutta omakoti -tai rivitalon hoitamaton piha herättää ohikulkijoidenkin huomion. Silti oma piha saattaa olla rakas ja tuoda paljon iloa. Muutto toisenlaiseen asuntoonkaan ole aina mahdollista.

– Kun toimintakyky on heikko, ei tällaisia piha-asioita jaksa edes ajatella. Meillä on ollut tapana pitää kuitenkin kuisti kauniina ja istuttaa värikkäitä kasveja ruukkuihin, Anita sanoo. 

Suomen Seniorihoiva auttaa elämään omannäköistään elämää

Suomen Seniorihoiva tarjoaa kiireettömän kotihoidon lisäksi myös siivouspalvelua. Laaja palveluvalikoima räätälöidään jokaisen asiakkaan tarpeisiin sopivaksi, ja siivoustehtävät hoitaa aina sama henkilö.  

Kotisiivous voi sisältää monenlaisia kotipalveluita ja pihatöitä, mitkä kattavat kaikki kotitaloustöihin ja pihanhoitoon liittyvät toiminnot sekä niissä avustamisen. Teemme asiakkaan kodista ja ympäristöstä turvallisen ja puhtaan paikan elää ja asua. Kotipalveluihin kuuluvat esimerkiksi kodinhoito, pihatyöt, pyykinpesu, silitys, imurointi ja jopa kevyet kodin perusparannustyöt.

Vaikka liikkuminen olisi muuten haasteellista, pääsee omalla pihalla ulkoilemaan ja samalla nauttimaan raikkaasta ilmasta sekä auringonvalosta. Kasvien kasvun seuraaminen ja esimerkiksi marjojen kerääminen oman pihan puskista tuottavat paljon iloa, ja rytmittävät yksinäisen ikäihmisen arkea. Avun pyytäminen arjen askareisiin siis kannattaa.

Seniorin toive

Lue muita toiveiden toteutuksia

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen Pirkon huvimaja oli kokonaan villiintyneen köynnöksen peitossa. Lähes jokaisen ikäihmisen toive on pystyä asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissa. Yleiskunnon heikentyessä voi omasta kodista

Lue lisää