Kotitalousvähennys vuonna 2024

Kotitalousvähennys tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että voit vähentää ostamiesi hoivapalveluiden hinnasta jopa 60 prosenttia verotuksessa.

Kotitalousvähennys on valtion tarjoama veroetu, joka on suunniteltu lisäämään kotipalveluiden käyttöä ja samalla edistämään palvelualan yrittäjiä. Etu on kansantaloudellisesti merkittävä ja sitä hyödynnetään vuosittain aktiivisesti erityisesti keski- ja suurituloisten toimesta.

Vuodesta 2022 lähtien on ollut voimassa korotus, joka vaikuttaa kotitalousvähennyksen enimmäismäärään ja vähennettävään prosenttiosuuteen kustannuksista. Korotusta on jatkettu myös vuodelle 2024. Kotitalousvähennyksen korotus koskee kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä. Vielä vuonna 2021 kotitalousvähennyksenä sai vähentää 40 prosenttia työn osuudesta ja maksimivähennys oli 2 250 euroa henkilöä kohden.

Voit saada kotitalousvähennystä kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä ovat esimerkiksi hoivapalvelut, siivous, asunnon remontointi sekä digiapu. Vuodesta 2024 lähtien myös kotona tehty fysioterapia kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Kotitalousvähennys 2020 määrä

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada?

Vuonna 2024 voit saada kotitalousvähennystä maksimissaan 3500 euroa vuodessa henkilöä kohden. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 7000 euron vähennyksen. Kunhan 3500 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Silloin kotitalousvähennyksen omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää yhteensä 60 prosenttia työn osuudesta.

Maksimivähennyksen saat, kun yritykselle maksamastasi laskusta työn osuus on 6000 euroa (6000 euroa x 60 %) – omavastuu 100 euroa = 3500 euroa. Pariskunnan kohdalla maksimivähennyksen saa 12 000 euron työn osuudesta.

On hyvä huomioida, että kotitalousvähennyksen voi saada myös omiin tai puolison vanhempiin kohdistuneesta hoivatyöstä.

 

Kotitalousvähennys 2020 suuruus

Millaisista kuluista kotitalousvähennystä voi saada?

Voit hakea kotitalousvähennystä esimerkiksi seuraavista kotiisi ostamistasi palveluista:

  • tavanomainen, yleisesti kotona tehtävä hoiva- ja hoitotyö (hoiva ja hoito voi olla esimerkiksi syöttämistä, pukemista, pesemistä ja auttamista ulkoilussa sekä muissa henkilökohtaisissa toimissa huolehtimista)
  • kotona tapahtuva fysio- ja toimintaterapia
  • avustaminen kaupassa, pankissa ja apteekissa asioinnissa
  • siivous, pyykinpesu, silitys, muu vaatteiden huolto ja ruuanlaitto
  • pitopalvelun hoitama tarjoilu, kahvinkeitto ja ruuanlaitto henkilön kotona tai vapaa-ajan asunnossa järjestetyissä perhe- tai muissa juhlissa
  • auraustyö ja muu piha-alueen puhtaanapitotyö, lumen pudottaminen katolta
  • piha-alueen ja pihaan kuuluvan puutarhan hoito, kuten nurmikon ja pensasaidan leikkaus
  • polttopuiden teko ja kasaus, pihapuiden kaato sekä pihapuiden oksien karsinta
  • uusien huonekalujen kokoamistyö ja sälekaihtimien asennustyö
  • kaupassa käynti, asiointi ja lemmikin ulkoiluttaminen oikeuttavat kotitalousvähennykseen, kun työ on osa muuta, laajempaa kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä

Vuodesta 2024 lähtien myös kotona tapahtuva fysio- ja toimintaterapia kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Näin hyödynnät kotitalousvähennyksen

Saadaksesi kotitalousvähennyksen, sinun tulee joko ilmoittaa tiedot suoraan verokortille OmaVerossa, jolloin kotitalousvähennys tulee huomioiduksi etukäteen veroprosentin alenemisena, mikäli tilaat uuden verokortin. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen 14A, jonka löydät verohallinnon sivuilta.

Ilmoitukseen tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Yrityksen Y-tunnus
  • Laskun loppusumma veroineen
  • Työn osuus veroineen
  • Säilytä kuitit tehdystä työstä itselläsi varmuuden vuoksi

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua.

Mikäli sinulle heräsi mitä tahansa kysyttävää kotitalousvähennyksestä tai muusta hoiva-alaan liittyvästä, niin ota meihin yhteyttä ja autamme sinua. Suurin osa tarjoamistamme kiireettömän kotihoidon palveluista oikeuttaa kotitalousvähennykseen.

Kotitalousvähennys 2020 määrä

Yleistä tietoa hoivapalveluistamme löydät täältä. Kotitalousvähennyksestä voit lukea lisää verottajan syventävistä ohjeista ja Veronmaksajien sivuilta.

 

My Sundelin - Kotitalousvähennys
My Sundelin
Palvelupäällikkö
Terveydenhuollosta vastaava johtaja
050 326 5571
my.sundelin@suomenseniorihoiva.fi

Asiakaspalvelu:
010 324 9000
info@suomenseniorihoiva.fi

Hinnoittelemme hoivapalvelumme tuntiperusteisesti ja palvelukohtaisesti. Palvelumme ovat arvonlisäverottomia ja perustuvat aina kirjalliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Liitämme aina yksityiskohtaisen hinnaston hoito- ja palvelusuunnitelman liitteeksi. Meillä käy myös palveluseteli, johon on erillinen hinnasto kuntakohtaisesti. Kotitalousvähennys antaa palveluistamme -60 % veroedun, jonka jokainen voi vähentää omassa verotuksessaan. Lisätietoa hinnoittelustamme löydät hinnastosivulta.

Lue lisää

 

Palaa takaisin tietopankkiin:

Tietopankki

Palaa takaisin yleiskategoriaan:

Veroedut ja Kelan tuet

Jaa julkaisu ystävillesi ja tutuillesi alla olevista sosiaalisen median -painikkeista.