Koronavirus – oireet, tartuntojen ehkäisy ja palvelumme poikkeustilan aikana

Suomen Seniorihoiva palvelee normaalisti poikkeustilan aikana

Vallitseva koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi monen ikääntyneen ja riskiryhmäläisen elämään. Me Suomen Seniorihoivalla varmistamme, että palvelumme jatkuvat normaalisti poikkeustilan aikana, jotta asiakkaamme saavat tarvitsemansa avun ja palvelun luotettavasti ja turvallisesti suoraan kotiinsa.

Henkilöstömme on koulutettu toimimaan poikkeustilan aikana Sosiaali- ja terveysministeriön antamien ohjeiden mukaisesti.

koronavirus oireet Valtaosa työntekijöistämme on saanut koronarokotteen
koronavirus oireet Kaikilla työntekijöillämme on kasvosuojus käytössä asiakaskäynnin aikana
koronavirus oireet Työntekijät käyvät keskimäärin vain 1-2 asiakkaan luona päivän aikana
koronavirus oireet Kiinnitämme huomiota käsihygieniaan erityisen tarkasti
koronavirus oireet Työntekijämme välttävät tarpeetonta lähikontaktia kaikessa toiminnassaan
koronavirus oireet Työntekijät desinfioivat asiakkaan kodin tarttumapintoja
koronavirus oireet Jätämme halutessanne ostokset ulko-ovelle tai eteiseen
koronavirus oireet Huolehdimme myös karanteenissa olevista tai sairastuneista asiakkaista

Suomen Seniorihoiva korona covid helsinki espoo turku tampere

Vallitsevan poikkeustilan aikana tarjoamme säännöllisen kotihoitopalvelun lisäksi yksittäisiä avustuspalveluja seniorien ja muiden riskiryhmien tarpeisiin. Käymme puolestanne esimerkiksi ruokaostoksilla ja apteekissa. Räätälöimme aina palvelumme teidän tarpeidenne mukaisesti.

Mikäli sairastutte tai omaisenne/läheisenne joutuu sairaalahoitoon koronaviruksen vuoksi, voitte tilata meiltä koronasiivouksen, jonka jälkeen toipilas voi huoletta palata puhtaaseen kotiin.

Lisätietoa saat soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 324 9000 tai sähköpostitse osoitteesta info@suomenseniorihoiva.fi.

Ota meihin yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme, niin autamme sinua.

Soita 010 324 9000

Koronavirus – COVID-19

Tällä hetkellä maailmalla jylläävä ja huolta aiheuttava koronavirus, viralliselta nimeltään SARS-CoV-2-virus, kuuluu koronavirusten ryhmään. Koronavirukset ovat viruksia, joita esiintyy sekä ihmisillä että eläimillä. Uusi koronavirus on todennäköisimmin tarttunut ihmiseen eläimestä.

Uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin nimi COVID-19 on lyhenne sanoista coronavirus disease 2019. COVID-19-pandemia lähti liikkeelle Kiinan Wuhanin maakunnasta, ja alkoi levitä nopeasti ihmisestä toiseen alkuvuodesta 2020.

Virus tarttuu pääasiassa pisaratartuntana ihmisten ollessa toisiinsa lähikontaktissa. Koronavirus elää myös pinnoilla, mutta pintojen osuus tartuntojen leviämisessä on hyvin pieni. Tästä syystä karanteeni ja sosiaalinen eristäytyminen ovat hyviä keinoja estää virusta leviämästä. Viruksen leviämisen ehkäiseminen on tärkeää, sillä koronaviruksen aiheuttamat hengitystieinfektiot voivat olla vaarallisia varsinkin riskiryhmiin kuuluville henkilöille.

Korona oireet - koronavirus oireet - koronavirus suomi - covid-19 - Korona tarttuminen - korona karanteeni

Koronavirus Suomessa

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta todettiin 29. tammikuuta Kiinan Wuhanista kotoisin olleella turistilla. Sen jälkeen tartunnat ovat levinneet nopeasti ja tällä hetkellä Suomessa on todettu lukuisia koronavirustartuntoja. Suurin osa tautia sairastavista saa vain lieviä oireita, eikä tarvitse sairaalahoitoa vaan sairastaa taudin kotonaan. Tästä syystä koronavirukseen sairastuneita on todennäköisesti paljon todettuja tapauksia enemmän.

Koronavirus levisi Suomeen pitkälti epidemia-alueilta palaavien matkustajien mukana. Tällä hetkellä epidemia-alueiden luokitteluista on luovuttu ja koronaviruksen on todettu olevan pandemia, eli maailmanlaajuiseksi levinnyt epidemia.

Koronavirustartuntojen leviämiseen tehoaa parhaiten sosiaalisten kontaktien välttäminen, jolloin virus ei pääse leviämään pisaratartuntana.

Suomen valtio on rajoittanut tilanteita, joissa paljon ihmisiä kokoontuu yhteen, esimerkiksi sulkemalla koulut ja hillitsee viruksen leviämistä rajoittamalla matkustamista. Monia tapahtumia on peruttu pitkälle kesään ja kaikkien suomalaisten suositellaan tekevän etätöitä mahdollisuuksiensa mukaan.

Rajoitusten tarkoituksena on suojella ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvia kansalaisia, joille koronavirus voi aiheuttaa voimakkaita oireita. Riskiryhmiin kuuluvat erilaisia perussairauksia sairastavat sekä iäkkäät ihmiset. Esimerkiksi yli 70-vuotiaiden suositellaan pysymään kotonaan vapaaehtoisessa karanteenissa.

Taudin nopeaa leviämistä yritetään hillitä erilaisilla järeiltäkin tuntuvilla rajoituksilla, ettei lukuisten yhtä aikaa sairastuneiden määrä kuormittaisi liikaa Suomen terveydenhuoltojärjestelmää.

Tyypilliset koronavirusoireet

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka yleisimpinä oireina ovat korkea, yli 38-asteen kuume, hakkaava yskä, kurkkukipu sekä hengenahdistus. Lisäksi tauti voi aiheuttaa päänsärkyä, lihassärkyä ja väsymystä. Oireet voivat sekoittua helposti tavalliseen kausi-influenssaan, jota on myös paljon yhtä aikaa koronaviruksen kanssa liikkeellä.

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka oireet ovat mm. korkea kuume, yskä, kurkkukipu ja hengenahdistus.

Koronavirustestejä ei tehdä tällä hetkellä lievistä oireista kärsiville. Siksi on tärkeää jäädä kotiin ja välttää sosiaalisia kontakteja jo kärsiessään pienistäkin flunssan oireista.

Koronavirusta hoidetaan oireiden perusteella. Lievimmissä tapauksissa sairastunut henkilö ei ole juurikaan tuntenut oireita, jolloin hoidoksi riittää lepo kotona. Joissain tapauksissa sairastunut tarvitsee kuitenkin jopa tehohoitoa, jonka tarjoamiseen terveydenhuollon kapasiteetti on rajallinen.

Epäillessään koronavirustartuntaa tulee tarkastaa kotikuntansa tai kaupunkinsa internetsivuilta ajankohtainen tieto siitä, miten tilanteessa tulee toimia. Sairastuneena ei tule missään nimessä mennä päivystykseen, sillä silloin altistaa muita tartunnalle.

Näin suojaudut koronavirustartunnalta

Tartunnalta suojautuu parhaiten huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta ja välttämällä sosiaalisia kontakteja muiden kuin lähiperheeseen kuuluvien ihmisten kanssa. Käsiä tulee pestä saippualla ainakin kahdenkymmenen sekunnin ajan aina palatessa ulkoa kotiin, ennen ruokailua, WC-asioinnin sekä niistämisen ja yskimisen jälkeen.

Jos käsienpesuun ei ole mahdollisuutta, on hyvä käyttää alkoholipitoista käsidesiä. Käsihygieniasta huolehtimiseen sisältyy myös kodin käsipyyhkeiden vaihtaminen tarpeeksi usein.

Korona tarttuminen - korona karanteeni - koronavirus oireet - Korona oireet - koronavirus suomessa - covid-19 - korona itämisaika

Kodin ulkopuolella kädet on hyvä kuivata pesun jälkeen kertakäyttöisiin paperipyyhkeisiin. Kasvojen koskettamista tulee välttää, ellei ole juuri pessyt käsiään. Kodin ulkopuolella on hyvä välttää koskettelemasta pintoja, joihin moni ihminen on koskenut.

Oma matkapuhelin kannattaa myös desinfioida usein, sillä se kerää helposti viruksia ja bakteereja pinnoilleen, jotka siirtyvät kasvoihin puhelimeen puhuttaessa.

Riskiryhmät ja suojaaminen

Riski sairastua vakavaan koronavirusinfektioon voi olla kohonnut henkilöillä, jotka sairastavat keuhkojen tai sydämen toimintaa heikentäviä tai elimistön vastustuskykyä alentavia perussairauksia.

Tällaisia sairauksia voivat olla esimerkiksi vaikea sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, diabetes yhdessä elinvaurioiden kanssa, maksan tai munuaisen krooninen vajaatoiminta tai aktiivisessa vaiheessa oleva syöpätauti.

Virukselle voi altistaa myös voimakas lääkitys, joka heikentää vastustuskykyä. Esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito voi lisätä sairastumisen riskiä.

Myös elintapoihin liittyvät, keuhkojen toimintaa heikentävät tekijät voivat kasvattaa vakavan koronavirusinfektion riskiä. Näitä riskitekijöitä ovat sairaalloinen ylipaino ja päivittäinen tupakointi.

Riskiryhmiin kuuluvia suojaa parhaiten välttämällä turhaa asioimista julkisilla paikoilla. Pakollisilla asioilla on hyvä pitää muihin ihmisiin etäisyyttä. Riskiryhmiin kuuluvien tai iäkkäiden ihmisten luona vierailua tulee välttää, sillä koronavirusta voi tartuttaa tietämättään myös oireettomana.

Jos olet oireeton, et kuulu riskiryhmään eikä lähipiirissäsi ole koronaviruksen oireita sairastavia henkilöitä, voit hoitaa asiasi esimerkiksi kaupassa tai apteekissa normaalisti. Lisäksi ulkoilu ja luonnosta nauttiminen on sallittua. Älä kuitenkaan lähde mökille, ettet mahdollisesti sairastuttuasi rasita pienen kunnan terveydenhuoltokapasiteettia tai levitä tautia tietämättäsi.

Koronasiivouksen suorittaminen

Tilat, joissa koronaan sairastunut henkilö on oleskellut, tulee siivota ennen kuin tila voidaan ottaa uudelleen käyttöön.  Siivouksessa käytetään tarkoitukseen sopivia puhdistus- ja desinfiointiaineita, jotka soveltuvat myös kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Siivouksessa käytetään kertakäyttöisiä siivousliinoja.

Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan jätesäkkiin, joka toimitetaan suljettuna sekajäteastiaan. Pyyhkeet ja muut tekstiilit pestään 60-90 asteen pesuohjelmassa.

Koronasiivousta suorittava työntekijä pukeutuu terveysviranomaisten suosittelemiin suojavarusteisiin, jotka työnantaja hänelle osoittaa.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua.

Kotihoito Helsinki - Espoo

Mikäli sinulle heräsi mitä tahansa kysyttävää, vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin.

Yleistä tietoa hoivapalveluistamme löydät täältä.

 

My Sundelin Suomen Seniorihoiva - Seniorihoivaa seuranpidosta sairaanhoitoon
My Sundelin
Palvelupäällikkö
Terveydenhuollosta vastaava johtaja
050 326 5571
my.sundelin@suomenseniorihoiva.fi

Asiakaspalvelu:
010 324 9000
info@suomenseniorihoiva.fi

Ota meihin yhteyttä

Täytä oheinen lomake tai soita suoraan asiakaspalveluumme, niin autamme sinua.

Soita 010 324 9000

 

 

 

Koti- ja asiointipalvelut hinnoitellaan tyypillisesti tuntiperusteisesti ja palvelukohtaisesti. Tuottamamme palvelut ovat normaalisti arvonlisäverottomia ja perustuvat aina kirjalliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Vallitsevan koronavirusepidemian aikana, teemme myös lyhyitä ja tilapäivisiä käyntejä ilman hoito- ja palvelusuunnitelmaa. Lisätietoa kotipalveluiden hinnoittelusta löydät hinnastosivulta.

Lue lisää

 

Palaa takaisin tietopankkiin:

Tietopankki

Palaa takaisin yleiskategoriaan:

Artikkelit

Jaa julkaisu ystävillesi ja tutuillesi alla olevista sosiaalisen median -painikkeista.

 

Lue lisää aiheesta:

Asiakas: ”Valitsin Suomen Seniorihoivan”

Ikäihmisten hoivassa tärkeintä on turvallisuus ja seniorin kokonaisvaltainen huomioiminen. Tämän mahdollistaa kiireetön palvelu ja aito, välittävä läsnäolo. Lue, miksi Jouko valitsi meidät.

Seniorihoivaa seuranpidosta sairaanhoitoon

"Seniorihoiva voi olla kaikkea seuranpidosta sairaanhoitoon. Parhaimmillaan asiakas voi saada kaiken samalta tiskiltä", kertoo Suomen Seniorihoivan My Sundelin.

Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee sarkopeniaa

Lihaskuntoharjoittelu on paras keino ennaltaehkäistä ja hidastaa elimistön rappeutumista varsinkin lihaksissa ja luissa, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri, sisätautiopin dosentti ja erikoislääkäri Jan Sundell.

Kiireetön kotihoito luo turvaa muistisairaalle

"Kiireetön ja turvallinen kotihoito on kokonaisvaltaista välittämistä. Se huomioi liikunnan, ravitsemuksen, ehkäisee kaatumisriskit ja pitää huolta lääketurvallisuudesta", kertoo palvelupäällikkö My Sundelin.

Asiakas: ”Onnea on aina sama avustaja”

Tampereen toimintojamme luotsaava Milja Hänninen kertoo, että sekä työntekijät että asiakkaat ovat olleet hämmästyneen ilahtuneita palvelun kiireettömyydestä ja siitä, että asiakkaan luona käy aina sama avustaja.