Suomen Seniorihoivan joulutervehdys yllätti 87-vuotiaan Reijon

Suomen Seniorihoivan joulutervehdys yllätti 87-vuotiaan Reijon

Suomen Seniorihoiva - Seniorin toive
Reijo yllätettiin näyttävällä joulukukalla

Tänä vuonna olemme Seniorin toive -kampanjan tiimoilta saaneet toteuttaa lukuisia senioreiden ja heidän omaistensa toiveita. Vuoden viimeisenä toiveena toteutimme oululaisen Maritta Haapalaisen toiveen, joka halusi yllättää isänsä Reijon maittavalla jouluaterialla tämän syntymäpäivänä. 

Jouluruoat noudettiin Oulussa sijaitsevasta Ravintola Perlasta ja näyttävä joulutähti suklaarasioineen löytyi Kukkakauppa Kanervasta. 87-vuotta täyttävä Reijo ilahtui, kun tytär ilmestyi oven taakse runsaan jouluaterian, suklaarasian ja kukan kanssa.

– Maistelimme yhdessä ihania perinteisiä jouluruokia ja piparkakkumoussea, jota oli jälkiruuaksi. Ruokaa jäi vielä ylikin, joten isän ei tarvitse miettiä aterioita moneen päivään, Maritta kertoo.

Suomen Seniorihoiva - Seniorin toive
Ravintola Perlan joululounas oli maittava ja runsas

Aktiivinen elämäntapa tukee toimintakyvyn ylläpidossa

Seniorin ToiveSuomen Seniorihoiva - Seniorin toive
Päivänsankari sai myös kauniin suklaarasian

87-vuotias Reijo Haapalainen asuu yli sataneliöisessä omakotitalossa yksin koiransa kanssa, ja on edelleen täysin toimintakykyinen. 

– Häntä käydään vain kerran viikossa lääkitsemässä. Muuten isä hoitaa lumityöt, siivoukset ja ateriat yksin. Omasta mielestään metsästys ja kalastus ovat reipastuttaneet häntä niin paljon, että nyt vanhempanakin jaksaa hyvin, Maritta naurahtaa. 

Yhteisen herkkuhetken jälkeen Reijo ei käynytkään päivälevolle, vaan alkoi valmistamaan lohileipiä toiselle tyttärelleen, joka oli perheensä kanssa tulossa syntymäpäivävierailulle. 

– Yllätyksestä jäi hänelle selvästi hyvä mieli, sanoo Maritta. 

Yksinäisyyden kokemus lamaannuttaa ikäihmisiä

Kaikki ikäihmiset eivät ole yhtä onnekkaita kuin Reijo, joka pääsee viikoittain osallistumaan seniorikerhoon ja tapaamaan muita eläkeläisiä. Sen sijaan moni ikäihminen saattaa olla toimintakykyinen, mutta kärsiä yksinäisyydestä. Oma puoliso on voinut menehtyä jo vuosia aikaisemmin ja vanhuus sekä sairaudet näkyvät myös ystävyyssuhteissa. Yksinäisyys on aina henkilökohtainen kokemus ja siksi sitä on vaikea määritellä. Se koetaan yleensä ahdistavana ja epämiellyttävänä. 

Pitkittyneellä yksinäisyydellä on myös seurauksia: masennus, arvottomuuden kokemus, elämänilon hiipuminen, unettomuus ja muistiongelmat vaikeuttavat kotona selviämistä ja lisäävät laitoshoidon tarvetta. 

Yksinäisyyttä ei voi aina poistaa, mutta pienillä teoilla voi helpottaa yksinäisyyden kokemusta. Jos seniorin asuinalueella ei järjestetä yhteistä toimintaa tai esimerkiksi kerhoon lähteminen on puutteellisen liikuntakyvyn vuoksi vaikeaa, voi hänelle järjestää seuraa kotiin. Pelkällä kuuntelulla, keskustelulla ja yhteisellä tekemisellä on suuri vaikutus.

Seurapalvelu apuna yksinäisyyden ehkäisyssä

Suomen Seniorihoivan tarjoama vanhusten seurapalvelu on oiva apu yksinäisyyteen.

Seuranpitopalvelussa henkilökohtainen avustaja tai säännöllisesti käyvä hoivatyöntekijä pyrkii ohjaamaan senioria ihmisten pariin ja on jo itsessään tärkeä sosiaalinen kontakti sekä mukavaa ja säännöllistä juttuseuraa.

Jos yksin lähteminen esimerkiksi bingoon tai käsityökerhoon tuntuu ahdistavalta, sen voi tehdä yhdessä hoivatyöntekijämme kanssa. Aina ei tarvitse edes lähteä mihinkään, kun yhteistä tekemistä voi järjestää myös kotona. Mukavuusalueen ulkopuolelle on silti tärkeä astua säännöllisesti, jotta elämä pysyy mielekkäänä ja innostavana. Hoitohenkilömme palvelevat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Seniorin toive

Lue muita toiveiden toteutuksia

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen

Yksin asuvan Pirkon huvimaja sai uuden ilmeen Pirkon huvimaja oli kokonaan villiintyneen köynnöksen peitossa. Lähes jokaisen ikäihmisen toive on pystyä asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissa. Yleiskunnon heikentyessä voi omasta kodista

Lue lisää