Pensionär – vet du att du behövs?

Att gå i pension innebär för många äldre att det uppstår en stor lucka i deras rutiner när de inte längre kan gå till jobbet på morgonen. Hur kan de hitta på något meningsfullt att göra i sin vardag? Finlands Seniorvård är ett företag som vill anställa pensionärer.

My Sundelin

– Många pensionärer vet inte att de är eftertraktade i arbetslivet. Ofta hör vi människor prata om åldersrasism, men vi tänker motsatsen. Ofta är pensionärer de bästa anställda, eftersom de har så mycket livserfarenhet, säger Mika Suominen, grundare och vd för Finlands Seniorvård.

Finlands Seniorvård erbjuder ett brett utbud av vård- och omsorgstjänster – allt från social samvaro till sjukvård. Företaget fokuserar särskilt på icke-brådskande hemvård.

– På den offentliga sidan kan ett hemvårdsbesök vara över på några minuter, och personalen byts ut hela tiden. Hos oss är det alltid samma skötare som tar hand om kunden, och besöket varar så länge kunden vill, säger My Sundelin, servicechef för Finlands Seniorvård.

Pensionen möjliggjorde en ny karriär

Pirjo Willman, 66 år, är en av Finlands Seniorvårds anställda som gått i pension och som tidigare haft en lång karriär inom en helt annan bransch. Nu tar Pirjo regelbundet hand om några bekanta kunder nära sitt hem i Esbo.

– Jag är en av de som sadlat om efter pensioneringen. Jag kände jag att jag behövde något ”extra” i mitt liv. Jag läste i tidningen att Finlands Seniorvård letade efter nya medarbetare och ville testa något helt annat än vad jag gjort tidigare och visste att jag hade mycket livserfarenhet att ge, säger Willman.

Det bästa med arbetet är enligt henne att kunna hjälpa samtidigt som jobbet är mångsidigt och flexibelt, t.ex. vad gäller arbetstider och -mängder.

– Vi har en jättebra och hänsynstagande arbetsmiljö, och vi hjälps åt. Arbetsuppgifterna är varierande och dagarna likaså. Det är upp till var och en att bestämma hur mycket man vill jobba. Tack vare mina underbara chefer har allt gått riktigt bra och man har tagit hänsyn till mina önskemål om arbetstider. Jag hålls pigg och aktiv i det här arbetet – och kan verkligen rekommendera det till andra!

Hurdant är vård- och omsorgsarbetet?

Finlands Seniorvårds kunder besöks regelbundet av samma vårdare. Det skapar en bekant och trygg vänskap och relation mellan medarbetaren och kunden. Själva arbetet består mestadels av vardagliga sysslor som att handla och laga mat, hushållsarbete, utomhusvistelser, och – viktigast av allt – social samvaro tillsammans.

– Det är mycket givande och kunderna är tacksamma. Att arbeta som personlig assistent kräver ingen utbildning inom vårdsektorn. Det räcker att du har ett stort hjärta, glatt sinne och en gnutta sunt förnuft. Bland oss finns också många pensionerade närvårdare och sjuksköterskor. Deras värdefulla erfarenhet och kompetens är en stor tillgång, säger Suominen.

Pensionär – vet du att du behövs?

Kolla in våra lediga tjänster

Lediga jobb